Hoe omgaan met onduidelijke boetes uit Italië?

Vraag gesteld door Ad Willemen op 24 januari 2017

19 januari krijg ik een aangetekende brief uit Italië, ik spreek geen Italiaans, maar het lijkt mij een proces verbaal. Via via heb ik een Italiaan bereid gevonden de brief te lezen en wat blijkt, Ik heb in augustus tijdens mij vakantie te hard gereden.
Ik krijg een boete van 338 euro, betaal ik binnen 5 dagen betaal ik 252 euro.
Dus omdat ik de Italiaanse taal niet machtig ben betaal ik meer, dit kan toch niet waar zijn. Een bekeuring moet toch in een voor mij begrijpelijke taal aangeboden worden.
Volgens deze site worden de meeste boete afhandelingen verzorgt door EMO, maar mijn proces verbaal komt daar niet vandaan.
Mijn vraag, waar en hoe kan ik het beste bezwaar aanteken.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete (€338,-) ontvangen uit Italië, vanwege een verkeersovertreding. Daar u de Italiaanse taal niet machtig bent, bent u er te laat achter gekomen dat bij betaling binnen 5 dagen u een gereduceerd tarief (€ 252,-) verschuldigd bent. U vraagt zich af waar u bezwaar kunt maken tegen deze boete.

U zou een aangetekende brief of mail kunnen sturen naar de instantie van wie de brief afkomstig is, met het verzoek de brief in een voor u begrijpelijke taal te stellen. Vervolgens heeft u waarschijnlijk de gelegenheid het gereduceerde tarief te voldoen. Volledigheidshalve dien ik u wel op het risico te wijzen, dat de prefect (officier van Justitie) de boete kan verhogen wannneer u officieel bezwaar maakt tegen de opgelegde boete zelf.

Meer informatie over Italiaanse boetes vindt u op onze website.***

Reactie van Ad Willemen:

Toch nog even ter verduidelijking, ik maak geen bezwaar tegen de hoogte van de boete, (alhoewel ik het wel erg veel vind voor 12 km te hard rijden) maar tegen de voor mij onbegrijpelijke taal.
Als eerste had ik al een mail naar het op de brief staande mailadres gestuurd waarin ik heb aangegeven dat het voor mij niet duidelijk is wat dit verbaal inhoud.
Ook heb ik op uw site gelezen dat bezwaar maken tegen een proces verbaal dat niet in een voor mij begrijpelijke taal is aangeboden kans van slagen heeft.
Maar nogmaals bedankt voor uw reactie.