Waarom zijn winterbanden in Duitsland verplicht voor een Nederlandse auto? Er is toch het verdrag van Wenen welke wat anders regelt.

Vraag gesteld door Witte Vogel op 18 november 2018

Er is recentelijk een Duitse winterbanden test gehouden (De Auto Club Europa (ACE))waaruit blijkt dat een zomerband in de winter (behalve in de sneeuw) een gelijke of zelfs kortere remweg heeft dan een winterband. (Bij droog en nat wegdek)
In Nederland is een winterband onder winterse omstandigheden niet verplicht. Geldt dat ook voor een Nederlandse auto in Duitsland? Immers als je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen dan word je in het buitenland ook toegelaten tot het verkeer. (verdrag van Wenen)

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom buitenlands gekentekende auto's in Duitsland - bij winterse omstandigheden - over winterbanden dienen te beschikken. Dit met het oog op het Verdrag van Wenen.

Verkeersregel
Verplichting van winterbanden in Duitsland bij winterse omstandigheden betreft géén voertuigeis, maar een verkeersregel. Zodoende geldt deze verplichting voor alle auto's die zich in Duitsland op de weg begeven bij winterse omstandigheden.

Meer informatie over winterbanden in Duitsland vindt u op onze website.