Seat Altea TD 2007 binnen half jaar na aankoop vervanging turbo en nok als en cilinderkoppen.

Vraag gesteld door Seat Altea 2007 op 07 september 2016

Auto vertoont direct na aankoop lekkages uit de motor, welke na een maand of 4 en diverse keren terug naar de garage eindelijk lijkt opgelost. Binnen half jaar gaat de turbo kapot en deze is vervangen. Na nog eens een maand blijken de nok als en cilinderkoppen vervangen te moeten worden. Tot nu toe doet de verkoper slechts een kleine concessie door gratis een trekhaak te monteren. Voor de laatste reparatie hebben wij nog niet betaald en de auto staat nog bij de garage. Wat te doen? Wat zijn juridisch gezien onze rechten? Waren deze zaken, na de motorlekkage, te voorzien geweest door de garage?
Uit coulance hebben wij ons tot nu toe niet hard opgesteld, maar ondertussen bedragen de reparatiekosten € 2800,00 op een aankoopbedrag van € 6750,00!
Dit lijkt ons niet meer redelijk. Het liefst zouden wij de verkoop ingedaan maken en ons geld, onder aftrek van een bedrag voor de gereden kilometers, terug krijgen.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Seat Altea uit 2007 gekocht waarbij direct na aankoop diverse problemen mee speelden. Er zijn al enkele reparatie uitgevoerd, maar nu blijkt de nokkenas en cilinderkoppen vervangen te moeten worden.

Binnen een half jaar hebben er al meerdere reparatie plaatsgevonden, maar kennelijk verkeert de auto nog steeds niet in een deugdelijke staat.

Conformiteit

Als de auto die u heeft gekocht niet voldoet aan de eigenschappen die u er op grond van de overeenkomst van mag hebben, dan kunt u herstel of vervanging van de auto eisen. Die verwachtingen hangen onder meer af van: kilometerstand, koopprijs, bouwjaar, informatie verkoper. Als koper van een tweedehands auto heeft u ook een vergaande onderzoeksplicht.

Aankoop ongedaan maken

Als reparatie goedkoper en sneller is, dan mag u geen vervanging eisen. De kosten van reparatie of vervanging komen voor rekening van de verkoper.

Komt een gebrek na reparatie steeds terug, dan kunt u om vervanging vragen. Is vervanging te kostbaar of niet mogelijk, dan kunt u de overeenkomst ontbinden.

Gebruiksvergoeding

In de wet staat dat bij vervanging van een product of ontbinding van de overeenkomst de kosten voor rekening van de verkoper komen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij langdurig gebruik van een kostbaar product (zoals een auto), kan het redelijk zijn dat u als koper toch een vergoeding moet betalen omdat u een bepaald voordeel hebt gehad. Dit wordt ook wel gebruiksvergoeding, verbruiksvergoeding, coulanceregeling, nieuw voor oud, afschrijving of gedwongen inruil genoemd.

Meer informatie over de gebruiksvergoeding.

Geschillencommissie

Als u er niet uitkomt met de verkoper en er is BOVAG-garantie van toepassing, dan heeft u nog de mogelijkheid het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. U kunt natuurlijk in eerste instantie uw eigen voorstel met de verkoper bespreken.