Roetfilter Camper niet fabrieksaf aanwezig, verkoper wil aanbetaling niet terugbetalen

Vraag gesteld door Jan-Willem Wisselink op 17 mei 2018

Goedendag,

Wij hadden een camper op het oog via Marktplaats, VW T5 California, een diesel uit 2005. Hij is ingevoerd vanuit Duitsland maar staat nog niet op naam. Ingevoerd via een garagebedrijf, maar verkoop verliep via een particulier.

Na bezichtiging mondeling in principe akkoord gegaan met de koop en aanbetaling gedaan van €500. De dag daarna teruggekeerd om de bus op te halen, en onderweg tijdens de rit erheen toch nog wat informatie gewonnen bij de RDW over milieusticker en roetfilter. De verkoper beweerde namelijk in zijn advertentie dat je met deze bus alle steden in kunt en dat de camper fabrieks-af een roetfilter heeft, want er zat een groene sticker op bij invoering vanuit Duitsland. Die sticker was verwijderd bij invoer in NL en moest opnieuw aangevraagd worden bij de RDW. We wilden zeker weten dat dat geen probleem zou zijn.

Maar bij telefonische navraag bij de RDW staat de roetfilter niet in het kentekenregister vanwege 'onvolledig dossier'. De VW fabriek waar de camper is gemaakt zegt ook dat er fabrieks-af geen roetfilter op zit (gedaan adhv chasisnummer). Ook Camper Centrum Nederland vertelde ook dat er geen roetfilter op kán zitten vanaf de fabriek, dat zou pas op modellen na 2007 zijn toegepast.

Dit geeft volgens ons problemen bij het aanvragen van een nieuwe milieusticker. Daarnaast wordt in sommige milieuzones in Europa het kenteken gescand ipv naar een sticker gekeken, en als de roetfilter niet in het kentekenregister is geregistreerd word je waarschijnlijk alsnog beboet.

De camper zou voor ons ter vervanging van onze gewone auto zijn, dus is het belangrijk dat we overal mogen rijden. Wij willen daardoor afzien van de koop, maar de verkopende partij wil de aanbetaling niet terugbetalen en houdt vol dat deze bus fabrieks-af een roetfilter heeft. Hierdoor zitten we momenteel in een impasse.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft via Marktplaats van een particulier een VW T5 California camper gekocht. De camper is nog niet geleverd. U wil van de koop af zien, nu de camper - ondanks uitdrukkelijke toezeggingen verkoper - niet over een roetfilter blijkt te beschikken. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Wanneer de verkoper een camper verkoopt inclusief een roetfilter, dan dient de verkoper de camper te leveren inclusief de roetfilter.

Wanneer de verkoper hieraan niet kan/wil voldoen, dan bent u niet gehouden de camper af te nemen, en dient de verkoper de aanbetaling aan u per omgaande te restitueren.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.

NB: merken als VW, Mercedes, Volvo en Peugeot leverde al vóór 2005 auto's (en campers) uit met een roetfilter.