onterechte boete in Tirol

Vraag gesteld door donnet op 24 september 2015

Ik kreeg een bericht van snelheidsovertreding in Obsteig Tirol. Het betreft het Fahrzeug: PKW, 29-WJ-XB, waarmee ik op 09.08.2015, 18.17 uur de max. snelheid zou hebben overtreden.
Het genoemde kenteken betreft mijn caravan, die op genoemd ogenblik thuis in de garage stond, en zelf was ik dat weekend eveneens thuis.
Er moet sprake zijn van een vergissing, en hoe het kenteken van mijn caravan op een personenauto terechtkomt is mij niet duidelijk.
Als ik de brief goed lees is beroep niet mogelijk (Rechtsmittel nist gegen dies Anonymverfügung nicht zulässig).
Graag verneem ik wat ik nu moet doen.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Oostenrijk, maar u heeft geen overtreding begaan omdat u op dat moment niet in Oostenrijk was. 

De Oostenrijkse autoriteiten kunnen bij bepaalde overtredingen, die als eenvoudig aan te merken zijn, afzien van het achterhalen van de identiteit van de onbekende dader en de kentekenhouder door middel van een anonieme boete een tevoren vastgesteld bedrag opleggen. Dat is in uw geval van toepassing. 

Indien de anonieme boete niet of niet tijdig wordt voldaan, dan verliest deze haar geldigheid. Er wordt dan net als na een bekeuring een administratieve strafprocedure in gang gezet (en de boete wordt hoger).

Bezwaar

Tegen een anonieme boete is zoals u zelf al aangaf geen rechtsmiddel mogelijk. U kunt alleen bezwaar maken, door de boete haar geldigheid te doen verliezen (door deze niet te betalen). Er wordt dan net als bij een bekeuring een administratieve strafprocedure in gang gezet en de boete wordt hoger. In deze procedure kunt u dan dan bezwaar aantekenen. Het is wel belangrijk dat u voldoende bewijs heeft en aan kan tonen dat u de overtreding niet heeft begaan.