Letselschade verantwoordelijkheid verzekering

Vraag gesteld door Antoon1803 op 07 maart 2018

(voor ANWB, ik mis de categorie "Verzekeringen")

Onlangs (een paar weken geleden) ben ik van achteren aangereden terwijl ik stond te wachten voor een kruising om voorrang te verlenen op komend verkeer. Daarbij heeft een passagier die naast mij zat nekletsel opgelopen.

De auto waarin ik reed is eigendom van een Lease-maatschappij, en voor zover ik weet Allrisk verzekerd. Het nekletsel van de passagier heb ik op het schadeformulier vermeld.

Tot op heden heeft geen van de verzekeringsmaatschappijen (dat wil zeggen van de auto waarin ik reed noch van de auto die mij heeft aangereden) contact opgenomen met betrekking tot de afwikkeling van deze letsel-schade (nekklachten van mijn passagier).

Wat is het normale protocol voor de afwikkeling van dit soort letsel-schade? Ik had verwacht dat een van de verzekeringsmaatschappijen contact met mij of mijn passagier zou opnemen. Moet ik hierin het initiatief nemen en contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij van de auto die mij heeft aangereden?

De passagier heeft nog steeds last van nekklachten, heeft kosten voor de fysiotherapie en heeft een geruime tijd niet of beperkt kunnen werken.

Graag een advies hoe dit op een juiste manier te adresseren. Alvast bedankt.

PS. Overigens heb ik geen informatie dat de de verzekering van de auto die mij heeft aangereden zich weerhoud van deze letselschade.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U rijdt in een leaseauto en bent van achteren aangereden terwijl u stil stond voor een kruising om voorrang te verlenen aan ander verkeer. Daarbij heeft de bijrijder nekletsel opgelopen. U vraagt zich af hoe de afwikkeling van letselschade in het zijn werk gaat.

In Nederland krijgt een passagier zijn letselschade altijd vergoed. Hij wordt gezien als 'schuldloze derde'. De passagier kan zich naar keuze wenden tot de WAM-verzekering van uw leaseauto of de WAM-verzekering van de auto die achterop reed wenden.

Ik raad de bijrijder aan aan telefonisch contact op ten nemen met de Verkeersslachtofferlijn. Zij adviseren over de aansprakelijkheid en het verhalen van letselschade na een verkeersongeval.

De Verkeersslachtofferlijn is tijdens kantooruren bereikbaar op 088 269 7766.