Andere auto gekocht en na nog geen 100km stil komen te staan

Vraag gesteld door Tdejong op 08 januari 2018

Ik heb afgelopen woensdag (3-1-2018) een andere auto gekocht. Volvo V50 2.0D 12-PT-GV iets meer dan 316000km gelopen, €2700 incl nieuwe APK op 4-1-2018. De auto afgelopen donderdag(4-1-2018) opgehaald. Nu had ik s avonds een mooi ritje met de auto staan richting mijn moeder. Vanuit apeldoorn 160km. Na een kleine 100km gereden te hebben begon ik een erge diesellucht te ruiken en zag ik rookontwikkeling achter de auto. Ook werkte de cruisecontrol niet meer. Auto aan de kant gezet bij Nieuwegein langs de snelweg. Hier heeft de ANWB geconstateerd dat de ?verstuiver? Lekte. Of in iedergeval er langs lekte. Hier kan je niet mee verder rijden en is de auto weggetakeld. De kosten zouden er hoog kunnen lopen. Ik heb nog niks besproken met de verkoper. Wel geprobeert te bellen maar neemt de telefoon niet op. Geen Bovag garage en/of garantie. Sta ik in mijn rechts als de verkoper het gehele bedrag van de reparatie moet betalen? Aangezien ik recht heb op een degelijk product wat mij dusdanig niet geleverd is.
Autobedrijf: De Vries Automotive te Apeldoorn.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorige week heeft u bij een autobedrijf en gebruikte Volvo V50 2.0 diesel (2004/316.000 km/ €2700,- ) gekocht. Dezelfde dag nog stond u na 100 km met panne. De verstuivers blijken ondeugdelijk. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Wanneer u een gebruikte auto koopt, mag u dar bepaalde verwachtingen van hebben. Deze verwachtingen zijn onder meer gebaseerd op de koopprijs, kilometrage, bouwjaar en informatie van de verkoper.

Met name gelet op de kilometrage en het bouwjaar is het niet uitzonderlijk dat er zich dergelijke gebreke zich kunnen voordoen.

Desondanks vind ik in desbetreffende uitzonderlijke situatie (gebrek openbaarde zich op dag van levering), dat het autobedrijf het gebrek dient te verhelpen (art 7:21 lid 1 sub b BW) Het is nu aan de verkoper aan te tonen, dat het gebrek bij levering niet aanwezig was (art 7:18 lid 2 BW).

Kosten reparatie komen in beginsel voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Tip: vóór het kopen van een gebruikte auto (zeker bij een auto op leeftijd) is een aankoopkeuring (DEKRA) zeker geen overbodige luxe.

NB: is de auto wel op uw naam overgeschreven? In het kentekenregister van de RDW staat dit immers niet vermeld.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.