wie is verantwoordelijk voor schade buitenland

Vraag gesteld door goudkust op 20 december 2015

Mijn dochter wil gebruikmaken van mijn, en op mijn naam W.A.-verzekerde, Spartamet tijdens haar vakantie in Frankrijk. Zelf woont mijn dochter in Duitsland en rijdt met een Duits autokenteken. Kan ik mijn Spartamet zomaar meegeven en wie is in geval van aanrijding/ongeval met de Spartamet verantwoordelijk?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of u uw Spartamet zonder problemen kunt uitlenen aan uw - in Duitsland wwonachtige - dochter, om daarmee in Frankrijk te gaan rijden. Voorts vraagt u hoe een en ander verzekeringstechnisch geregeld is.

Een Spartamet valt in Nederland onder de categorie snorfietsen, heeft een eigen kenteken, en WAM verzekering is verplicht.

In Frankrijk valt een snorfiets onder de catagorie bromfietsen. Voor brommers geldt in Frankrijk een helmplicht, WAM verzekering is verplicht. Voorts dient u buiten de bebouwde kom een veiligheidshesje te dragen.

Rijden op fietspad is verboden, tenzij anders staat aangegeven.

Voorts dient men over het rijbewijs AM te beschikken.

Raad u aan contact met uw WAM verzekeraar (Spartamet) op te nemen, teneinde navraag te doen of de verzekering ook dekking biedt aan uw - in Duitsland woonachtige - dochter.