onterechte bekeuring

Vraag gesteld door Bezemer op 10 augustus 2015

Ik kreeg afgelopen 08/08/2015 een brief gedateerd 03/08/2015. Het ging over een overtreding die ik om 17.45 uur op 04/08/2014!!! had begaan in Siena, vorig jaar dus en de datum van vaststelling is 23/02/2015 staat er. Volgens de bekeuring reed en parkeerde ik in een verkeersluwe zone in Siena. Het kenteken klopt wel, het was een huurauto die ik bij Maggioro via Rental Cars had gehuurd. Alleen ik ben nooit in Siena geweest en die datum wisselde wij van accomodatie en reden wij van Diamante naar Cleto waar wij op dat tijdstip van 17.45 ook waren, we waren niet eens in de buurt van Siena. Als bewijs heb ik alleen de reserveringen via booking.com. Het is dus een jaar later, mogen hun dan nog een (onterechte) bekeuring geven, wat moet ik hiermee? Ik moet in 5 dagen dus €136.02 overmaken of binnen 60 dagen €172.32, ik ben dit niet van plan want wij zijn daar echt niet geweest wat moet ik hiermee?

Mvg,
R.Bezemer.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een onterechte verkeersboete ontvangen uit Italië in verband met parkeren in een verkeersluwe zone in Siena. Dit terwijl u daar nog nooit bent geweest. 

Omdat de datum van vaststelling 23-02-2015 betreft, is bezwaar op grond van een verlopen termijn niet mogelijk. Dit kan alleen als het poststempel van de brief is gedateerd meer dan 360 dagen vanaf de datum dat de overtreding bekend is bij de Italiaanse autoriteiten. Dit is dus niet de datum van de overtreding zelf. Bij huurauto's begint die termijn als de identiteit van de huurder bekend is gemaakt aan de autoriteiten.

U dient de termijnen voor het maken van bezwaar in de gaten te houden. Als deze verstrijken, is bezwaar niet meer mogelijk. U kunt telefonisch contact opnemen met de desbetreffende instantie. Dit is waarschijnlijk E.M.O. en zij zijn te bereiken via: +39 055 3440338. Er is een Nederlands sprekende medewerker aanwezig. 

Boetes uit Italië worden nog niet rechtstreeks via het CJIB in Nederland geïnd, maar als u in Italië bent en de boete is onherroepelijk, dan kan de betaling wel worden afgedwongen. Meer informatie vindt u nog op onze website