ivm met reparatie gevolg schade springen distributie ketting.

Vraag gesteld door tuintje op 17 september 2015

Mijn Skoda Octavia Combi bouwjr. 2010 1,8 benzine motor km. 89000. daar van is de ketting door een ketting spanner gesprongen met gevolg motorschade de importeur zorgt voor een nieuwe motor maar de in bouw en arbeidskosten moet ik zelf betalen E 2200,00. bij de daeler in Voorschoten.
Levering door de importeur een z.g Stripmotor?Kale motor zelfde inhoud.?
Is dit normaal na 5 jaar en kloppen de kosten bij zo,n reparatie.
wat zijn de garanties voor deze motor.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De distributieriem van uw auto is stukgegaan. Als gevolg hiervan moet er een nieuw motor worden ingebouwd. De inbouwkosten moet u echter zelf betalen. U vraagt zich af of dit terecht is.

Als er sprake zou zijn van garantie zou de dealer de volledige kosten moeten betalen. Is de garantie voorbij, dan bepaalt vervolgens de wet uw mogelijkheden.

U mag in ieder geval van het door u gekochte product redelijke verwachtingen hebben. Dit betekent ook een redelijke levensverwachting. Van een distibutieketting (en spanner) mag u verwachten dat deze langer meegaat dan de nu gereden 89000 km.

Om de schade te verhalen zult u de dealer waar u de auto bij heeft gekocht aan moeten spreken. Dit is immers uw tegenpartij. De importeur heeft u de auto niet geleverd en zal alleen coulancehalve bijdragen. De dealer moet wel  gelegenheid krijgen om het gebrek te repareren. Gaat u naar een ander, dan verliest u uw rechten. Ook zult u moeten aantonen dat het gebrek echt in de de ketting zelf gelegen. Om de dealer op de juiste wijze aan te spreken is het aan te raden ons stappenplan te volgen.

Als duidelijk is dat de distributieketting zelf de oorzaak is van de kapotte motor dan zal de dealer de volledige schade moeten vergoeden. Komt u er met de dealer niet uit, dan heeft u de mogelijkheid om deze zaak voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.