Doffe koplampen bij auto van 3,5 jaar

Vraag gesteld door NiekS op 27 december 2017

Na 3 jaar en 5 maanden meld ik bij de leverancier van mijn (nieuwe) auto dat de koplampen te weinig licht geven. Het blijkt dat ze dof zijn geworden en helemaal vervangen moeten worden (voor circa 1.500 euro). De leverancier en importeur wijzen op de verlopen garantie (3 jaar) maar bieden uit coulance aan samen 2/3 van de kosten te vergoeden. Ik moet zelf dus 1/3 (bijna 500 euro) van de kosten dragen. Ik ben van mening dat ik er van uit mag gaan dat de koplampen langer meegaan dan 3,5 jaar en vind dat het hele bedrag door de leverancier en importeur moet worden vergoed. Wat vindt u?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een auto van 3,5 jaar oud. De koplampen blijken dof geworden te zijn waardoor ze weinig licht afgeven. De leverancier en importeur geven aan dat ze 2/3 van de kosten vergoeden aangezien de garantie verlopen is. U vindt dat de reparatie kosteloos moet geschieden omdat de koplampen niet zo snel dof mogen worden.

Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden zou ik graag willen weten waar de dofheid precies zit. Zit het in de koplampunit of juist daar buiten? Daarnaast zou ik graag het merk en type auto willen weten.

Alvast bedankt.***

Reactie van NiekS:

Het zit in de unit/lamp, de units zouden ook helemaal vervangen moeten worden. Ik heb gevraagd of polijsten een oplossing zou zijn, maar volgens de garage is dat niet mogelijk. Het gaat om een Toyota Auris Touring Sports, met op dat moment ongeveer 105.000 km op de teller.***

Reactie van Marika Oliviera:

In dit geval hoeft u dit gebrek (nog) niet te verwachten. De auto voldoet niet aan de redelijke verwachtingen die u ervan mocht hebben. Dat maakt dat er sprake is van non-conformiteit. De verkoper dient het gebrek kosteloos te verhelpen. Indien u er niet uitkomt met de verkoper en indien het gaat om een BOVAG bedrijf kunt u uw klacht neerleggen bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar ons handige stappenplan.***

Reactie van NiekS:

Veel Dank!!