Voorrang fietser op fietser op rotonde.

Vraag gesteld door Teunis van Putten op 07 maart 2016

Mijn zoon(als fietser) heeft vandaag op een rotonde een ongeluk gehad met een andere fietser die afsloeg van de rotonde, terwijl mijn zoon de rotonde bleef vervolgen. Hij(die man) reed voor mijn zoon langs, die hem(die man) toen omver reed. Die man gaf ook geen richting aan. In mijn ogen heeft die man mijn zoon eigenlijk gesneden en had hij(die man) voorrang moeten verlenen aan mijn zoon. Die man zegt echter dat hij voorrang had. Wie heeft er gelijk?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw zoon is op de fiets aangereden door een andere fietser. De wederpartij sloeg af zonder daarbij richting aan te geven. U vraagt zich af of de wederpartij aansprakelijk is.

Afslaan geldt als een bijzondere manoeuvre ex art 54 RVV, waarbij je als verkeersdeelnemer al het overige verkeer vrije doorgang moet verlenen. Bovendien heeft de wederpartij ook nog eens geen richting aangegeven.

Oftewel: de wederpartij is in mijn optiek aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval en daarmee schadeplichtig voor zowel de geleden schade als de toekomstige schade.

Indien uw zoon tevens (licht) letsel heeft opgelopen; dan adviseer ik u telefonisch contact op te nemen met de Verkeersslachtofferlijn (088-269 7766).

Voor het verhalen van de schade, verwijs ik u graag naar onze webpagina:'Stappenplan schade verhalen'.