SEAT Ibiza 2e keer kapotte koppeling; moet ik volledige kosten materiaal en loon betalen?

Vraag gesteld door Gerda v G op 04 december 2015

Mijn SEAT Ibiza, diesel 5 versnellingen handgeschakeld, is nieuw geleverd op 11 mei 2012. Heeft op 2-12-2015, bij kmstand van 150.000 voor de tweede keer een kapotte koppeling. De eerste keer was de koppeling kapot bij kmstand 64.176, op 25-11-2013. Toen vervangen onder garantie.
De garage zegt dat SEAT de kosten van tweede vervanging niet voor zijn rekening wil nemen, ''er wordt geen garantie gegeven op garantie" en dat de kosten geheel voor onze rekening zijn. Bedragen worden genoemd van rond 800-900 euro, maar eindbedrag kan men pas zeggen als de reparatie gedaan is....
Ik vind dat niet redelijk. Ik vind dat hier sprake is van een mankement wat ik niet hoef te verwachten bij deze auto. Koppeling wordt niet zwaar belast: auto wordt vooral gebruikt voor lange afstanden, veel met cruisecontrol en met normale toegestane snelheden. Ik rijd al 40 jaar diverse merken auto en nog nooit koppelingsproblemen gehad. Ik wil hooguit een klein bedrag betalen wegens nieuw voor oud.
Wat is redelijk?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto van 3 jaar oud waarvan de koppeling voor de tweede keer vervangen moet worden. De garage wil dit niet vergoeden.

De eerste vervanging is onder garantie gedaan door de garage. Inmiddels is de garantie voorbij. Zonder garantie valt u terug op de wet. Hierin wordt aangegeven dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van wat u koopt. Deze verwachtingen hangen weer samen met het bouwjaar, de kilometerstand, het onderhoud en het gebrek zelf. Ook moet u aantonen dat het gebrek van levering af aanwezig was. Zeker als het een onderdeel is dat onderhevig is aan slijtage en beïnvloed wordt door het gebruik kan het moeilijk zijn om dat aan te tonen. Er is 150.000 km met de auto gereden vanaf de aankoop en 85000 km vanaf de vervanging van de eerste koppeling.

In uw geval zou u dus moeten aantonen dat de auto en/of de koppeling is geleverd met een gebrek. U geeft aan dat de koppeling de eerste keer is vervangen onder garantie. Is er toen gekeken naar de oorzaak van de kapotte koppeling? Het is natuurlijk wel vreemd dat er nu al voor de tweede keer een zelfde ondedeel moet worden vervangen.

U zou kunnen voorstellen dat er een expert wordt ingeschakeld op kosten van ongelijk. Was het probleem van aanvang af aanwezig dan zijn de kosten voor de garage, zo niet dan zijn de kosten voor u. Afhankelijk van het expertiserapport kunt u dan de kosten, of althans een deel hiervan, voor rekening van de garage laten komen.

Voor de wijze waarop u de garage kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na koop op onze website.***

Reactie van Gerda v G:

9-12-2015: Ames autobedrijven heeft auto opengemaakt en vervolgens weer contact gehad met SEAT. De kapotte koppelingsplaat is vervangen en alsnog kosteloos. Betrof weer breuk in de koppelingsplaat, net als vorige keer. Daardoor kon auto in het geheel niet schakelen. Dit is geen normale slijtage. Oorzaak van breuk mij niet bekend. Probleem wel naar onze tevredenheid opgelost.