Hill hold functie blijkt niet aanwezig, wel zo verkocht

Vraag gesteld door Hillhold op 10 september 2018

Recentelijk hebben wij een Skoda gekocht, specifiek geselecteerd op de hill hold functie. In het gesprek dit nog nagevraagd (al wordt dit ontkend) en bevestigd. Niet kunnen checken tijdens de proefrit op zeer vlak terrein maar uitgaande van informatie op meerdere sites en de opgave van de garage, de auto gekocht....zonder deze functie, die ook niet is in te bouwen. De garage blijft volhouden dat zij niet beter wisten en ook het RDW geeft aan dat deze functie aanwezig zou moeten zijn. Alleen via de lijst met af fabriek accessoires kunnen wij zien dat deze functie niet aanwezig is.
Wij hadden deze auto echter niet gekocht als deze functie niet aanwezig was.
De garage verwijt ons dat wij op de disclaimer op de site hadden moeten letten. Wij zijn echter van mening dat dit een punt is wat zij moeten opnemen met het RDW wat deze info verspreidt. Daarnaast zijn zij de specialist, niet wij.
Kunnen we de koop ontbinden?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Ondanks toezeggingen van de dealer blijkt na aflevering de - voor u essentiële - functie 'Hill hold' te ontbreken. Nu deze functie niet alsnog na geleverd kan worden, vraagt u zich af of u de koop om deze reden kunt ontbinden.

Conformiteit
Wanneer de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst (conformiteit art 7:17 BW, kunt u op grond van artikel 7:21 lid 1 sub a BW aflevering van het ontbrekende vorderen.

Al is het zeer de vraag of desbetreffende functie 'Hill hold' alsnog kan worden ingebouwd, zeker wanneer deze functie niet al voorbereid is in de auto.

Dwaling
Indien u aannemelijk kunt maken dat u de auto niet zou hebben gekocht, als de dealer u juist geïnformeerd zou hebben, kunt u zich op dwaling beroepen (art 6:228 BW). Wanneer desbetreffende functie blijvend niet na geleverd kan worden, kunt u de koop (gedeeltelijk) vernietigen).

Meer informatie over klachten na aankoop ofdwaling bij aankoop vindt u op onze website.