aanrijding

Vraag gesteld door paul van haren op 26 januari 2015

Ik ben als fietser 23-01-15 aangereden door automobilist. mijn lidmaatschap nr is 5 216 668 484. Hoe moet ik verder handelen ?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Fietsers en ook voetgangers worden gezien als zogenaamde zwakkere verkeersdeelnemers en worden beschermd door de wet.

Normaal gesproken moet u bewijzen dat de automobilist aansprakelijk is voor uw schade. Als zwakkere verkeersdeelnemer heeft u ook zonder dit bewijs recht op vergoeding van in elk geval een deel van uw schade. Hieronder treft u een link naar onze uitleg over deze wetgeving aan.

Als u de gegevens heeft van de automobilist kunt u de verzekeringsmaatschappij van de auto aanschrijven . U vindt bij de ondergenoemde informatie (onder 'schade verhalen') ook een modelbrief die u hiervoor kunt gebruiken. U kunt vervolgens als u een indicatie heeft van uw schade deze al in de brief noemen. Alle kosten die u zonder de aanrijding niet had hoeven te maken komen voor vergoeding in aanmerking. Het is wel raadzaam om eventuele bonnetjes te bewaren als bewijs voor uw schade.

Uit uw vraag kan ik niet opmaken of u ook letsel heeft opgelopen. In dat geval zou het verstandig kunnen zijn een letselschadebehandelaar in de arm kunnen nemen.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen op onze pagina over de aansprakelijkheid aanrijding voetganger of fietser.