motor gekocht van particulier

Vraag gesteld door Rickyrick0908 op 26 juni 2017

Ik heb een Honda Goldwing 1800 met Nederlands kenteken gekocht.
Deze zou volgens de verkoper geen schade hebben gehad.Bij thuiskomst ontdek ik verschillende gebreken en trek het kenteken na
04-mg-tx. Op de site auto verleden.nl kom ik er achter dat de motor Modaal tot zware schade heeft gehad. dit is mij dus verzwegen.ook heeft deze perzoon mijn auto een mercedes clk met een waarde van 15000 euro overgenomen. Kan ik hier nog iets tegen beginnen. ikvoel me zwaar genaaid

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft van een particulier een Honda Goldwing 1800 gekocht. In tegenstelling tot hetgeen de verkoper stelde, blijkt de motor wél degelijk (flinke) schade te hebben gehad. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Dwaling
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Onderzoeksplicht
Een koper heeft een onderzoeksplicht. Zaken die hij/zij belangrijk vindt moet hij/zij onderzoeken en bespreken voor het sluiten van de koopovereenkomst.

Bewijs
Nu u stelt dat de verkoper destijds onjuiste informatie heeft verstrekt, is het aan u om dit te bewijzen. Heeft de verkoper dit zwart-op-wit verklaard? Had u getuige(n) mee dit e.e.a. kunnen bevestigen? Indien u hiervoor geen bewijs heeft, dan trekt u juridisch aan het kortste eind.

Is de schade overigens wel deugdelijk hersteld?

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.
.