Vooruit betalen van volledig bedrag vakantie aan particulier. Hoe checken op betrouwbaarheid?

Vraag gesteld door aafkemm op 16 juli 2015

wij hebben een boeking voor appartement in Toscane. Kregen gisteravond een mail of we 999,- wilden overmaken naar een bureau in het dorp. Het complex heeft 45 appartementen van verschillend particulieren. De eigenaar van dit appartement woont in Engeland. Hoe kunnen wij checken dat het geld bij de eigenaar komt en of dat de eigenaar is?
We hebben mailcontact met een Nederlandse mevrouw die ook een appartement heeft in het complex.
De site is niet uptodate qua beschikbaarheid, maar ze zei dat dat kwam door drukte

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent voornemens een vakantiehuis te boeken van een particulier, waarbij u de gehele huursom ineens dient te voldoen. U heeft zo uw bedenkingen en vraagt ons om raad.

Het is nooit geheel uit te sluiten, dat er sprake kan zijn van oplichtingspraktijken. Door gebruik te maken van de navolgende tips, kunt u malversaties tot een minimum reduceren:

- Google de gegevens van de verhuurder;
- Controleer via Streetview het opgegeven adres;
- maak gebruik van een huurovereenkomst (http://www.anwb.nl/bestanden/content/assets/anwb/pdf/rechtshulp/modelcontracten/huurcontracten/huurovereenkomst-vakantiehuis_stacaravan-rh.pdf);
- Vraag om een kopie van paspoort/ID van de verhuurder;
- vraag om reviews/beoordelingen van vorige huurders;
- verzoek eventueel om slechts vooraf de helft van de huursom aan te betalen en het resterende gedeelte te voldoen bij aankomst.

Gebruik tot besluit uw gezonde verstand. Wanneer u een aanbod wordt gedaan, welke te mooi is om waar te zijn, bedenkt u zich dan minimaal twee keer, voordat u op het aanbod in gaat. Bij twijfel, vooral niet doen.