Probleem met EGR koeler na verwijderen sjoemelsoftware

Vraag gesteld door AudiQ3 op 11 april 2017

Twee dagen na verwijderen/updaten van de sjoemelsoftware van mijn AudiQ3 begon het oranje storingslampje te branden. Dit gelijk gemeld bij de dealer. Nog voor de controle-afspraak ging het lampje uit en hebben we de afspraak geannuleerd. Kort daarna begon en lampje opnieuw te branden, waarna de auto is uitgelezen bij de dealer. Deze meldde een probleem met de EGR koeler v.v. Er werd 70% coulance verrekend, maar de rekening kwam alsnog op € 675,- . Garantie natuurlijk net vorige maand voorbij. Nu zie ik soortgelijke verhalen veel op fora voorbijkomen, waardoor een verband aannemelijk lijkt. In dat geval lijkt mij dat de rekening voor de dealer is. Zijn er meer mensen met dit probleem? Dan graag melden. Kan de ANWB hierin als belangenbehartiger optreden?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Na het verwijderen/updaten van de sjoemelsoftware van uw auto is het oranje storingslampje gaan branden. Na het uitlezen van de auto blijkt er een probleem te zijn met de EGR- koeler. U vraagt zich af of u de kosten voor de reparatie (deels) moet dragen.


Om u van goed advies te kunnen voorzien wil ik graag het volgende van u weten:

  • Wat is het bouwjaar en kilometerstand van de auto?
  • Hebt u de auto bij de betreffende dealer gekocht?
  • Hebt u de auto privé of zakelijk aangeschaft?
  • Hebt u de rekening al betaald?
  • Kunt u een eventuele rekening naar ons e-mailen (experts@anwb.nl t.n.v. mevrouw Oliviera).
***

Reactie van Hans de Man:

Vanavond (8-5-2017) komt dit onderwerp in TrosRadar. Ik had hetzelfde probleem, maar heb de klep uit laten schakelen, want ik moet geen inferieure techniek. Dit kostte me bijna € 500 omdat de klep op een onmogelijke plek gemonteerd zit. Ik heb de auto in 2011 nieuw gekocht vanwege zijn millieuvriendelijkheid qua uitstoot, hetgeen 100% bedrog blijkt te zijn. Daar werk ik dus niet aan mee. De politiek doet dat wel, gezien het verschil met de VS voor kopers van dit wanproduct. k hoop dat ook de 1200 doden, die door deze fabrikant veroorzaakt worden aan de orde komt.