motorolie verbruik bij Audi

Vraag gesteld door kerman op 28 december 2016

goedemorgen ,,
op 09-11-2016 audi q5 bij een autogarage gekocht zonder garantie , 2 weken gereden brandde de olie lamp ,olie bijgevuld nog 2 weken gereden toen brandde de olie lamp weer.
bij audi dealer geweest advies was 1000km rijden, na 800km ging het lampje weer aan . er is duidelijk sprake van te veel olieverbruik .
wat zij mijn rechten en wat kan ik aan de garage eisen betreft de reparatie kosten.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft recentelijk bij een garagist een gebruikte Audi gekocht zonder garantie. Al vrij snel bleek de auto een zeer hoog olieverbruik te hebben, U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Waarschijnlijk betreft het hier een Audi met een TFSI motor bouwjaar tussen circa 2007 - 2012. Van deze motoren is zeer hoog olieverbruik en problemen met distributieketting bekend. Soortgelijke vragen zijn hier behandeld. Zie antwoorden van mijn technische collega.

Indien het olieverbruik hoger is dan 1:1000 a 1:1500 dan is er sprake van en gebrek In dat geval kunt u een beroep doen op dwaling ex art 6:228 Bw (verkoper jeefy informatieplicht geschonden; bij juiste voorstelling van zaken zou u deze auto nimmer hebben aangeschaft).

Eveneens kunt u zich - als consument - beroepen op conformiteit ex art 7:17 BW; de auto voldoet niet aan e verwachting die u in alle redelijkheid hiervan zou mogen hebben op grond van de informatie verkoper, bouwjaar, kilometerstand, koopprijs, etc. Op grond van art 7:18 lid 2 is het - tot 6 maanden na levering auto - aan de verkoper aan te tonen dat het te hoge olieverbruik auto bij levering niet aanwezig was.

Meer informatie over dwaling bij aankoop of klachten na aankoop vindt u op onze website.