verplichtingen garage koopovereenkomst

Vraag gesteld door westerhofbart op 24 november 2017

Onlangs een bmw 318i touring (2008) bekeken bij een autobedrijf. De auto ziet er echt piekfijn uit en tijdt ook echt heerlijk. Na de proefrit vielen mij 2 zaken op. Het motorstoringslampje ging branden en bij het wegrijden hoorde ik achter een "aanlopend"geluid. De verkoper heeft de auto uit laten lezen en kwam tot de diagnose bougie of bobine. Volgens de verkoper kon het aanlopen niet zo iets groots zijn. We hebben een koopovereenkomst getekend waarop is vermeld bij de bijzonderheden: motorlampje oplossen, bijgeluid achterin.
Na een week kreeg ik te horen dat het bijgeluid achterin ergens uit de cardan kwam en dit te duur werd om op te lossen. De auto zou er prima om rijden en het zou bij meer auto's van dit model voorkomen. Mocht ik dit niet willen dan kon ik de koop annuleren. Nu wil het geval zo zijn dat ik de auto juist wel heel erg mooi vind, en ik eigenlijk het idee heb dat de verkoper er zo maar makkelijk van af wil komen. Voor een auto rond de 9000 euro mag je toch verwachten dat hij gerepareerd is. Nu is mijn vraag; in hoeverre is de verkoper verplicht om de auto alsnog te leveren conform de koopovereenkomst?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een autobedrijf een gebruikte BMW 318i Touring (2008) gekocht. Ondanks schriftelijk overeen gekomen wil de verkoper één van de gebreken niet herstellen. Het zou volgens hem een te kostbare reparatie zijn.Daarentegen stelt de garagist voor de koop ongedaan te maken. Hier voelt u zelf weinig voor. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Vraag is of de verkoper wettelijk gezien het recht heeft de koop ongedaan te maken in plaats van herstel.

In het geval dat reparatie blijvend onmogelijk is, of dat herstel - hoogte reparatiekosten afgezet tegen de verkoopprijs - in alle redelijkheid niet gevergd kan worden van de verkoper, dan kan de verkoper ervoor kiezen de koop ongedaan te maken (art 7:24 lis 4 BW). Hierbij levert u de auto terug, en betaalt de verkoper de volledige aankooppaom aan u terug.

Conclusie
Afhankelijk van de hoogte van de herstelkosten - afgezet tegen de koopprijs - kan de verkoper ervoor kiezen de koop ongedaan te maken in plaats van herstel.

Ik zal morgen bij mijn technische collega's informeren, wat een dergelijke reparatie gemiddeld zal kosten.

Wordt vervolgd.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van westerhofbart:

Heb inmiddels toch positieve reactie gehad. Ze gaan het probleem toch herstellen. Ik verwacht dat dit een degelijk herstel wordt en geen lapmiddel. Ik ga er van uit dat ik dit dan toch mag verwachten / danwel garantie heb op deze reparatie***

Reactie van Michiel Claesen:

Goed om te vernemen dat de dealer toch heeft gekozen de cadan te vervangen.

Uiteraard mag u erop vertrouwen dat de garagist de benodigde reparatie deugdelijk uitvoert, anders kunt u zich op garantie beroepen of op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW e.v.)