last-minute pakketreis boeken: nieuwe reiswet

Vraag gesteld door J. Hartendorp op 20 juni 2018

Ik wil een last-minute pakketreis boeken. Ik heb gehoord dat er een nieuwe reiswet komt die begin juli 2018 ingaat, moet ik nu wachten met boeken?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U vraagt of het zinvol is te wachten met boeken van uw reis totdat de nieuwe reiswet is ingegaan.

De nieuwe reiswet geldt voor reizen die worden geboekt na 1 juli 2018. Als u van plan bent bij een reisorganisator een pakketreis (een kant-en-klare combinatie van twee reisdiensten) te boeken, dan is er weinig verschil tussen de oude wet en de nieuwe wet. Dus dan maakt het weinig uit wanneer u boekt; wel zal er waarschijnlijk na 1 juli minder aanbod zijn.

Nieuw in de wet is dat er ook sprake is van een pakketreis als u op één website of gekoppelde websites reisdiensten koopt. Reisdiensten zijn personenvervoer, accommodatie, autohuur, en andere toeristische diensten. Om na 1 juli 2018 te vallen onder het begrip 'pakketreis' moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

1. alle reisdiensten zitten in één winkelmandje
2. alle reisdiensten staan op één factuur
3. de reis duurt meer dan 24 uur of er zit een overnachting in
4. bij een 'click through' hoeft u maar 1x uw persoons- en betaalgegevens in te vullen

Een pakketreis biedt belangrijke voordelen. Zo kunt u al uw klachten centraal via één adres (bij de reisorganisator waar u geboekt heeft) afwikkelen. Bovendien heeft u recht op hulp en bijstand bij problemen tijdens de reis en moet de organisator een bescherming tegen faillissement hebben. Dat laatste kan door aansluiting bij de SGR.

Meer informatie over het boeken van een reis en verschillende soorten reizen kunt u vinden op onze website.