Import auto

Vraag gesteld door mosole op 03 november 2016

Meer dan een jaar geleden heb ik bij een professioneel bedrijf een Peugeot 5008 van 2011 met 45.000km gekocht met 6 maanden Bovag garantie.

Eerste 7 maanden had ik +- 10.000km gemaakt. Darna ging ik op een lange reis door Europa. Vanaf dat moment ging olie pomp, benzine pomp, achter stoele kapot. Total schade 4.000,-

Bij de eerste bezoek bij een Nederlandse garage (August 2016), was ik verteeld, dat ik een "import" auto hebt, doordat mijn model nooit in Nederland verkocht was.

Dat was een verrassing voor mij. Via de RDW pagina heb ik dan ook gezien, dat mijn auto inderdaad in 2012 naar Nederland was geïmporteerd. Een prijskaartje voor BPM was 3051,- (is dat normaal?).

Heb ik bij de koop geweten, dat om een "import" auto gaat, heb ik nooit gekocht. Maar deze informatie was mij verborgen.

Nu is mijn vragen:
Is niet informeren dat om een "import" auto gaat een verborgen gebreek?
Is niet informeren dat om een "schade auto" gaat een verborgen gebreek?
Is niet informeren dat om een "voormalige huur auto" gaat een verborgen gebreek?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft meer dan een jaar geleden een auto gekocht en hierbij zijn na zeven maanden een aantal zaken stuk gegaan. Daarnaast kwam u erachter dat de auto geïmporteerd bleek te zijn.

In deze is van belang te weten wat u verder met de auto wilt doen. U heeft namelijk de mogelijkheid een beroep te doen op non-conformiteit in verband met de genoemde gebreken en anderzijds zou u kunnen stellen dat er sprake is geweest van dwaling bij de aankoop van de auto.

Conformiteit

Volgens de wet kunt u herstel van het gebrek of vervanging van het product eisen van de verkoper, als u kunt aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mag verwachten. Dit staat in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek. Welke eigenschappen u mag verwachten van het product is onder andere afhankelijk van:

  • het soort product
  • de prijs van het product
  • bouwjaar
  • kilometerstand
  • waar het product is gekocht (dealer of particulier)
  • informatie van de verkoper
  • informatie op de koopovereenkomst

Dwaling

Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs. U moet dit wel kunnen aantonen.