Auto zonder garantie gekocht toch recht op vergoeding?

Vraag gesteld door Nammi op 05 mei 2015

Ik heb drie weken gelden een Tweedehands auto gekocht op marktplaats. Er was net een ruilmotor en versnellingsbak ingezet. De verkoper verzekerde mij dat dit goed was gedaan. Ik heb echter geen garantie op papier met de verkoper. Na drie weken kwam het koppelingspedaal niet meer omhoog. In de garage bleek een slang op de koppelingscilinder los te zijn. Volgens de garage omdat de slang niet goed is vastgezet bij het plaatsen van de motor. De rekening was 200euro. Kan ik ondanks dat ik geen garantie op papier heb toch een deel van de gemaakte kosten claimen bij de verkoper?

Antwoord van David

ANWB Expert

Bij de koop van een gebruikt product zoals een tweedehands auto, geldt voor de koper een plicht om onderzoek te doen naar de kwaliteit. U mag wel afgaan op wat de verkoper over het product vertelt. Nadeel van kopen bij een particulier is dat u van de verkoper geen deskundigheid mag verwachten en dat er vaak geen garantie op de auto wordt gegeven. Toch zijn er soms bij gebreken nog mogelijkheden de verkoper aan te spreken. In de wet staat dat u redelijke verwachtingen mag hebben van zaken die u koopt. Daarom mag u verwachten dat de auto geschikt is voor normaal gebruik.

De verkoper is verplicht de koper te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Een particuliere verkoper is minder deskundig dan een professional. Daarom wordt er in dat geval meer onderzoek verwacht van de koper. U moet er rekening mee houden dat hij bepaalde mankementen niet opgemerkt heeft.

In dit geval heeft de verkoper u geïnformeerd over de vervanging van de motor en versnellingsbak. Als de verkoper niet op de hoogte was van de slang die niet goed was bevestigd, dan is dit niet zomaar mogelijk. U moet dit ook nog kunnen bewijzen. Ook dient u altijd de verkoper in eerste instantie de gelegenheid geven een gebrek te herstellen. Wanneer dit bij een derde is gebeurd, dan kunt u deze kosten niet zomaar op de verkoper verhalen.

Ook als u de auto heeft gekocht bij een professionele verkoper, heeft u een onderzoeksplicht.  De auto die u heeft gekocht, moet voldoen aan hetgeen u op grond van de gesloten overeenkomst mocht verwachten.  Dit wordt het conformiteitsbeginsel genoemd. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit. Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs, waar u de auto kocht, eventuele garantie en de informatie die door de verkoper is verstrekt over de auto. De verkoper is verplicht u te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn.  Een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, wordt door de wet verondersteld al aanwezig te zijn toen u de auto kocht.

Meer informatie vindt u nog op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/klachten-na-aankoop