Verlies koffer

Vraag gesteld door Verlies koffer op 07 maart 2015

Luchtvaartmaatschappij Garuda veroorzaakt verlies koffer.
Reis met accommodatie als pakketreis geboekt via reisorganisatie.
In hoeverre en tot welk bedrag is bedoelde luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor koffer met inhoud en eventueel ook de reisorganisatie.
Is ook vakantiederving te claimen , immer 5 weken geen koffer voor 2 personen.
Koffer is nooit teruggekomen.

Antwoord van David

ANWB Expert

U kunt mogelijk een vergoeding krijgen. Het is dan wel van belang dat u een aangifterapport (een zogenoemd PIR-formulier) heeft opgesteld met de luchthaven. U kunt de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie aanspreken. Maar als u een reisverzekering hebt, kunt u via uw verzekering soms ook een vergoeding krijgen.

Op grond van verdragen bestaat er recht op een vergoeding bij vermissing of beschadiging. Dit is voor ingecheckte bagage ongeveer € 21,- per kilo. En voor handbagage een maximaal bedrag van € 400,-. Het Europese hof heeft in mei 2010 bepaald dat bij vermissing van bagage maximaal een bedrag van € 1134,- wordt uitgekeerd. Bij kostbare bagage dient u dit vooraf te melden en apart te verzekeren.

Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kunt u de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen. Dan moet de reisorganisatie lid zijn van de ANVR of rechtstreeks staan ingeschreven bij de Geschillencommissie.

Op onze website vindt u hierover nog informatie: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/problemen-op-reis/dossier-luchtvaart/bagageproblemen

Op de website van Consuwijzer vindt u ook nog verschillende voorbeeldbrieven die u in deze situatie kunt gebruiken: https://www.consuwijzer.nl/vakantie-vrije-tijd/vliegreizen/mijn-bagage-te-laat-kapot-kwijt-wat-moet-ik-doen***

Reactie van David Sjoer:

Ter aanvulling op mijn eerdere reactie, ga ik nog verder in op uw vraag omtrent een mogelijke claim bij 'derving van reisgenot'. Dit is in enkele bijzondere gevallen mogelijk. Denk aan bijvoorbeeld spullen die u niet heeft kunnen vervangen en welke u wel nodig had tijdens de vakantie.