verkeersboete gekregen waar ik die dag niet geweest ben

Vraag gesteld door jokeerik op 12 april 2018

op 3-3-2018 is door een politieagent in burger een overtreding geconstateerd van een auto die over een busbaan heen reed in Groningen. de agent heeft het kenteken HP-299-B genoteerd, dit bleek onze citroen c3 te zijn.

Op 3-3-2018 stond onze C3 de hele dag op een parkeerterrein van de manege de Woudruiters te Vlagtwedde waar we met ons gezin de hele dag als medewerkers van de organisatie bezig waren.

We hebben uiteraard beroep aangetekend bij het Openbaar Ministerie tegen deze overtreding omdat we op die datum helemaal niet in Groningen zijn geweest.

De officier van justitie heeft het beroep ongegrond verklaart.
De officier verklaart: justitie kent doorslaggevende betekenis toe aan de ambtedige verklaring van de verbalisant en heeft verder geen reden te twijfelen aan de juistheid van de beschikking.

Nu wil ik beroep instellen bij de kantonrechter, maar ik heb het gevoel dat ik tegenover justitie een zwakke positie inneem en wil daarom goed beslagen te ijs komen.
Daarom vraag ik u om mij raad en tips te geven om dit goed aan te pakken.

Mvg J.J Foederer-Snethorst

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen. Uw auto zou op een bepaalde datum over een busbaan in Groningen hebben gereden. U heeft bezwaar gemaakt omdat u daar helemaal niet bent geweest. Uw bezwaar is helaas afgewezen. U vraagt of het zin heeft om naar de rechter te gaan.

U zult hoe dan ook aannemelijk moeten maken dat uw auto op dat moment niet in Groningen is geweest. Dit kan bijvoorbeeld door middel van getuigen. De Officier heeft uw bezwaar afgewezen.

Bij de rechter kunt u uw verhaal wel persoonlijk toelichten. Dat kan al een verschil maken. Het kan helpen om vooraf op papier te zetten wat u zou willen zeggen. Ook kunt u nog mogelijk aanvullend bewijs voorleggen. U kunt getuigen meenemen, maar ook vragen of deze een verklaring kunnen schrijven.

De rechter heeft wat meer vrijheid en mogelijkheden in het beoordelen van het bewijs. Als u uw verhaal aannemelijk kunt maken is het dan ook zeker de moeite waard om het voor te leggen. Of u in het gelijk wordt gesteld hangt vervolgens af van het bewijs en hoe de rechter dit beoordeeld.