overtreding in Bologna april 2015 - entrance in pedestrian area or in restricted area

Vraag gesteld door Nederveen op 05 juli 2016

Geachte heer/mevrouw,
Ik was vorig jaar op 27 april in Bologna met mijn gezin. Ik ben met mijn auto de stad in gereden en heb mijn auto geparkeerd in de riva reno parkeergarage nabij het centrum. Niets aan de hand dacht ik.

Ik kreeg vandaag (dus 14 maanden later) deze verkeersovertreding opgestuurd per aangetekende post (zie scans in bijlage). Place of offence: Via Guglielmo Marconi.

Ik ben nogal verbaasd over:

-Het feit hoe ik als toerist moet weten dat er dit soort zones zijn waar ik niet in mag rijden. Zeer onduidelijk aangegeven, heb geen waarschuwingsborden of camera’s gezien.
-De hoogte van het bedrag
-De late ontvangst van de boete

Wat kan ik nu doen?

Ik vind de voorwaarden dat een bezwaar in het Italiaans moet zeer lastig. Ook dat de boete dan tweemaal zo zwaar kan worden als ik het bezwaar verlies.

Hoe kan ik nu voorkomen dat ik deze boete moet betalen?

Welke boete moet ik betalen? 92,81 euro of de verhoogde boete van 117,11 euro?

Verneem gaarne uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Drs. F.A. Nederveen

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Eind april 2015 heeft u in Bologna een verkeersovertreding begaan door het inrijden van een milieuzone (ZTL: zona traffico limitato). U vraagt zich nu onder meer af hoe nu te handelen.

Verjaring
Een Italiaanse boete dient u binnen 360 dagen na vaststellingsdatum (= niet gelijk aan datum overtreding) te zijn toegezonden. Zo niet; kunt u zich beroepen op verjaring conform art 201 Codice della Strada.

Wij raden leden aan voor vertrek naar het buitenland onze landeninformatie te raadplegen. Zo waarschuwen wij sinds jaar en dag voor de milieuzones in Italië.

Indien u binnen de gestelde termijn de boete voldoet, dan geldt het 'lage tarief'.

Voor meer informatie over verkeersboetes milieuzones Italië, alsmede voor onze voorbeeldbrief verjaring boete, verwijs ik u graag naar onze website.