Koppelingsproblemen splinternieuwe auto

Vraag gesteld door tuubke op 27 januari 2017

Ik heb mijn auto (lesauto) geleverd gekregen op 14 januari. Op 21 januari en met 1700 km op teller strandde ik met de auto en moest me laten afslepen. Probleem met vliegwiel en koppelingscilinder. Dit gaat de volvo dealer herstellen. Nu heb ik geen vertrouwen meer in de auto en ben bang dat ik dadelijk weer pech krijg aan hetzelfde. Kan ik de koop ontbinden en een nieuwe auto eisen van hun. Ze konden me geen leen les auto geven, maar had recht op een auto. Kan ik de huur van de leen lesauto verhalen op volvo. Ze waren er namelijk erg vaag mee. Afslepen gebeurt maar 1 keer gratis door volvo. Kan ik daar nog iets mee of is het de volgende keer pech en zelf betalen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 14 januari 2017 heeft u als rijschoolhouder een nieuwe Volvo geleverd gekregen. Een week later bleek er een gebrek aan het vliegwiel en de koppelingscilinder. De dealer zal de gebreken op grond van garantie herstellen. Uw voorkeur gaat echter uit naar een nieuwe auto, daar uw vertrouwen in deze auto weg is. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Recht op herstel
Door herstel van de gebreken voldoet de dealer aan zijn wettelijke verplichting. Lernaging (levering nieuwe auto) is - gelet op de ernst - dan ook niet gerechtvaardigd en evenmin afdwingbaar.

Leenauto/huurkosten
Bij zakelijke koopovereenkomst kunnen huurkosten vervangend vervoer pas geclaimd worden, wanneer de verkoper in verzuim is. Zolang de dealer de auto binnen redelijke termijn hersteld, kunt u dergelijke kosten niet verhalen.

Afslepen door Volvo
Afhankelijk van de geldende voorwaarden kunt u al dan niet nogmaals gebruik maken van de afsleepservice van Volvo.

Meer informatie overklachten na aankoop vindt u op onze website.