Kilometerstand blijkt niet te kloppen - lang verhaal

Vraag gesteld door JW76 op 16 augustus 2016

Ruim 2 jaar geleden heb ik een 2e hands auto (bj. 1992) gekocht bij een Bovag bedrijf. De verkoper benadrukte nog dat je bij een Bovag bedrijf vertrouwen kon hebben in de km.stand volgens de teller; want N.A.P.. Nu had ik zelf de N.A.P. check ook al gedaan, en die opgegeven stand bleek geloofwaardig.

De auto heb ik nu zelf verkocht aan een particulier. Deze heeft de 'echte' stand uitgelezen; blijkt die ruim 200.000 km hoger te liggen. Vermoeden is dat het al wel lang geleden is dat er met de teller is gesjoemeld.

Ik wist hier niets van, en vind dit echt heel erg vervelend. Ten eerste voor degene die de auto van mij gekocht heeft, en ten tweede ook voor mezelf aangezien ik destijds juist check had gedaan om zeker te zijn, maar waar niets bijzonders uitkwam.

Wat moet ik nu doen?? Kan ik nog iets doen?? Valt mij iets te verwijten?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


Naar nu blijkt, is de kilometerteller van de door u 2 jaar geleden aangeschafte occasion (bj.1992/ gekocht bij Bovag garage) met ruim 200.000 km teruggedraaid. U bent dit te weet gekomen, nadat u uw auto onlangs heeft doorverkocht aan een particulier. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Wederzijdse dwaling
Zowel u als de particuliere koper zijn in casu beiden uitgegaan van dezelfde onjuiste informatie; kilometerstand is logisch (niet teruggedraaid). Nu de koper achterhaald heeft dat de kilometerstand ruim 200.000 km afwijkt, maakt dat hier sprake is van wederzijdse dwaling. De afwijkende kilometerstand valt u in dit geval niet aan te rekenen. De koper heeft juridisch bezien geen zaak.

Aansprakelijkheid Bovag garage
Nu de auto niet meer aan u toebehoort, kunt u niet langer verhaal halen op de Bovag garagist waar u 2 jaar geleden de auto heeft gekocht. Bovendien zou de schade in casu beperkt zijn, daar het hier om een 24 jaar oude auto gaat, welke economisch al lang afgeschreven is.

Voor meer informatie over teruggedraaide kilometerstand of dwaling bij aankoop, verwijs ik u naar onze website.