2 boetes in Italie opgelopen: incasso via NIB

Vraag gesteld door Wessel op 01 maart 2016

Hallo,
Ik heb eenzelfde zaak als meerdere mensen hier op het forum. In 2014 in Italie geweest en daar 2 boetes gekregen door een niet-inrij verbod te negeren. De oorspronkelijke boetes heb ik niet ontvangen, wel het schrijven van het NIB waarbij de betalingstermijn al verstreken was. Ik heb geen schrijven ontvangen uit Italie, slechts een aanmaning van het NIB met daarin het verzoek om 2 maal 333,42 te betalen. Oorspronkelijke boete was 2 maal 121,44.
Ik wil best de boete betalen maar vind de incasso kosten ver overtrokken en vind eigenlijk dat zo'n zaak via het CJIB moet lopen.
Op dit forum wordt er dan weleens verwezen naar een uitspraak van een rechter omtrent afspraken in de EU.
Ik heb de uitspraak gelezen van de rechter in 2009. Dit heb ik ook gestuurd aan het NIB. Zij antwoorden dat dat niet opgaat en verwijzen naar een document met NIVI Kamervragen (Teeven en Aptroot) en antwoorden van de toenmalige minister Eurlings. Dat document is van 2010. Ik lees niet direct terug dat iets tegenspreekt inzake de uitspraak van de rechter in 2009. Kan iemand hier meer duidelijkheid over geven?
Document is hier te vinden: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2010D13121
Eigenlijk wil ik het laten voorkomen, maar ben benieuwd natuurlijk hoeveel kans ik maak.
Bedankt

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft twee aanmaningen ontvangen vanuit Italië. De oorspronkelijke boetes heeft u nooit ontvangen. U krijgt nu bericht van het NIB.

Het door het NIB gestuurde document heeft niets van doen met de eerdere uitspraak inzake de boete die door Duitsland werd geïnd. U kunt het NIB nogmaals aangeven dat de uitspraak ook na lezing van deze kamervragen overeind blijft. U zou kunnen voorstellen de oorspronkelijke boetes te betalen daar u geen eerder bericht heeft ontvangen. (Als u tenminste geen bewijs kunt overleggen dat u de overtredingen niet heeft begaan.)

Tot op heden hebben wij nimmer vernomen dat het NIB daadwerkelijk de gang naar de kantonrechter maakt.

Mocht u naar Italië gaan dan is het wel zo dat betaling van de boetes ter plekke kan worden afgedwongen.