Verkeersboetes in Pisa, innig mogelijk via CJIB?

Vraag gesteld door Simon Dijkman op 22 januari 2015

Wij hebben een aantal verkeersboetes opgelopen in Pisa. Met een camera tweemaal geregistreerd tijdens het zoeken naar een parkeerplaats en zo nog meer malen.
Wil deze niet betalen, kan Italie deze via het Nederlandse CJIB innen?? Mvgr, S.Dijkman

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Veel mensen hebben een vergelijkbare boete ontvangen. Bezwaar maken heeft alleen zin als u kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan of u in uw geval wel de zone in mocht, bijvoorbeeld omdat u daar in een hotel verbleef of in het bezit was van een gehandicaptenparkeerkaart.

Voorlopig is het nogal ingewikkeld om Italiaanse boetes in Nederland te innen. Dat gebeurt dus maar zelden. Zowel Italië als Nederland hebben een Europees besluit getekend dat wederzijdse inning makkelijker maakt. Maar Italië heeft dit besluit nog niet in de eigen wetgeving opgenomen. Zodra Italië dit besluit heeft opgenomen, kan het Nederlandse CJIB ook deze verkeersboetes innen.

Betaal je de Italiaanse boete niet, dan wordt dit wel geregistreerd. De kans bestaat dan ook dat dit bij je volgende bezoek aan Italië voor problemen zorgt. Bij staandehouding kan de Italiaanse politie u dwingen alsnog het boetebedrag te betalen.