Moet ik mijn rijbewijs opsturen naar Duitsland bij een rij ontzegging van 3 maanden?

Vraag gesteld door EdwinenLeonie op 01 december 2017

Ik heb een boete en rij ontzegging van 3 maanden gekregen in Duitsland. Ik heb netjes het boete bedrag betaald. Er staat alleen ook iets in de beschikking over het opsturen van het rijbewijs. Dat heb ik niet gedaan, nu ben ik benieuwd of hiermee alles is afgedaan?

Ik ga namelijk over een maand of 6 weer naar Duitsland en wil dan geen gedoe hebben. Hopelijk kunnen je mij aangeven hoe het zit.

Alvast bedankt,

Edwin

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een boete met rijontzegging van drie maanden in Duitsland gehad. Het boetebedrag hebt u al voldaan maar u hebt uw rijbewijs nog niet opgestuurd om de rijontzegging aan te tekenen. U vraagt zich af hiermee dan toch alles klaar is.

U dient te allen tijde gevolg te geven aan een opgelegd (tijdelijk) rijverbod.


Aantekenen rijverbod
Er zijn een aantal mogelijkheden om het rijverbod (binnen 4 maanden) in Duitsland aan te laten tekenen:

  • Rijbewijs opsturen (per aangetekende post).
  • Sommige deelstaten volstaan met een scan van het rijbewijs.
  • Afreizen naar een Bussgeldstelle/ Bussgeldbehörde in de deelstaat waar de overtreding is begaan om een aantekening te laten maken. Voordeel is dat u het rijbewijs direct terug krijgt.
  • Sommige deelstaten in Duitsland leggen aan niet-ingezetenen (bijv. Nederlanders) in plaats van en rijverbod, een verdubbeling van de geldboete op. U zou hier desgewenst om kunnen verzoeken.
  • Het rijverbod wordt in veel gevallen pas de volgende dag (na aantekening op het rijbewijs) van kracht. In dat geval heeft u bij het afreizen naar Duitsland géén tweede persoon met een geldig rijbewijs nodig om terug te rijden (rijontzegging ging voorheen dezelfde dag in). Vraag voor de zekerheid na bij de betreffende instantie wanneer het verbod ingaat.

U hebt doorgaans vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen. Vaak wordt er een sticker op het rijbewijs geplakt of wordt het nummer van het rijbewijs genoteerd. Laat u dit niet doen, dan riskeert u een hogere boete en langere rijontzegging. Ook kunt u aangehouden worden als u zich weer in Duitsland bevindt waarbij uw rijbewijs direct ingevorderd kan worden.

Meer informatie over Duitse boetes vindt u op onze website.