Ik heb een verzoek tot betaling gekregen van de Italiaanse wegcode. Ik zou een auto gehuurd hebben terwijl ik al tien jaar niet in Italië ben geweest. Wat moet ik hier mee?

Vraag gesteld door Jo roelse op 14 oktober 2015

Van de Comune di Lucca een verzoek gekregen tot betaling van een overtreding van de Italiaanse wegcode. Ik ben al tien jaarniet meer in Italië geweest en de overtreding was okt. 2014. Wat moet ik hiermee?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete vanuit Italië ontvangen, vanwege een vermeende verkeersovertreding begaan in 2014 met een huurauto. U bent echter al 10 jaar niet meer in Italië geweest en vraagt ons hoe nu te handelen.

Nu u een verkeersboete heeft ontvangen, welke u betwist, dient u bewijs te leveren waaruit uw onschuld blijkt.

Boete via EMO
In de regel wordt de boete namens de plaatselijke autoriteiten geïnd door ' European Municipality Outsourcing' (EMO). Deze organisatie zorgt voor de inning van boetes die uitgeschreven zijn door de Gemeentelijke Politiekorpsen.

Ervan uitgaande dat de door u ontvangen boete afkomstig is van de EMO, raad ik u in eerste instantie aan telefonisch contact op te nemen met hen. In het keuze menu kunt u kiezen voor Nederlands. Kennelijk is er hier sprake van een verschrijving/misverstand. Vraag eventueel naar kopie van huurcontract waar era op gebaseerd is.

Indien een verkeersovertreding in Italië wordt begaan met een huurauto, dan wordt er door de verhuurder standaard een bedrag van circa € 50 afgeschreven van de creditcard aan administratiekosten. Vraag naar datum van afschrijving van deze kosten en overleg als bewijs een kopie van uw maandelijkse afschrift.

Wilt u meer informatie over 'boetes italië', dan verwijs ik u graag naar onze pagina: Verkeeesboete uit Ita;ië ontvangen?