auto gekocht met verborgen gebrek wat volgens mij bekend was.

Vraag gesteld door wieringa op 11 juni 2015

Ford Focus gekocht uit 2003 op gas,kom er nu achter dat niet geschikt zijn hiervoor.Er zat een licht verval bij het gasggeven en dat werd afgedaan als een
foute bobine wat mogelijk is.Dit bij de garage laten controleren en kwamen tot de conclusie dat de kleppen gesteld moesten worden, bij deze auto is dat gauw €600,00.Dit was volgens mij bekend.bij verder nazoeken bleek de auto hiervoor verkocht te zijn en binnen twee weken weer retour.Waarschijnlijk met de zelfde conclusie.
Wat kan ik hier tegen doen en wat zijn mijn rechten.
Graag jullie reactie.
Alvast bedankt ,Peter

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands Ford Focus op gas gekocht waarbij de kleppen gesteld moeten worden. 

Volgens onze auto-experts vraagt LPG om extra onderhoud. Extra slijtage in de cilinderkop is sterk afhankelijk van het gebruik. Zeker op LPG valt het kleppenstellen onder het reguliere onderhoud, wat zou kunnen betekenen dat er in uw situatie sprake is van achterstallig onderhoud. Het is echter niet duidelijk hoe lang de auto momenteel in uw bezit is, wat de kilometerstand is en wat de koopprijs was. 

Wanneer u een tweedehands auto koopt, mag u verwachten dat deze auto de eigenschappen bezit voor veilig en normaal gebruik. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit. Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs, waar u de auto kocht, eventuele garantie en de informatie die door de verkoper is verstrekt over de auto. De verkoper is verplicht u te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Als koper heeft u ook een vergaande onderzoeksplicht. 

Een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, wordt door de wet verondersteld al aanwezig te zijn toen u de auto kocht. Het is van belang dat u de verkoper in eerste instantie in de gelegenheid stelt de gebreken te verhelpen binnen een redelijke termijn. U kunt niet zomaar de auto laten repareren bij een derde en de kosten hiervan op de verkoper verhalen. 

Ik verwijs u nog naar ons handige stappenplan: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop