Auto gekocht, 5 maanden geleden, nu met apk enorme kosten.

Vraag gesteld door Kippie2 op 27 januari 2015

In augustus heb ik bij een autobedrijf een fiat punto 60 s uit 1995 gekocht. Er was toen wat mis met de auto en dat hebben ze kosteloos herstelt. Nu heb ik hier 15.000 km mee gereden. De auto moest binnen nu en twee maanden voor de APK. Ik heb hem nu laten keuren. Echter blijkt er nogal wat mis te zijn. Bijna elk onderdeel dat iets met me remmen te maken heeft is kapot. En daarnaast heeft de auto nog meer gebreken. De kosten zijn zodanig hoog dat het, het niet meer waard is om hem te laten maken. Kan ik hier nog iets mee bij het autobedrijf waar ik de auto gekocht heb?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Als u een gebruikte auto koopt kunt u garantie afsluiten. In dat geval moet de garage tijdens de garantieperiode op zijn kosten de gebreken herstellen die in onder die garantie vallen.

Zonder garantie wordt u nog wel beschermd door de wet. U mag van wat u koopt redelijke verwachtingen hebben en het gebrek moet tijdens de levering aanwezig zijn geweest. De verwachtingen hangen onder andere af van het bouwjaar, de kilometerstand en het onderhoud van de auto. Hoe ouder de auto, des te minder mag u verwachten. Ook het soort gebrek speelt een rol. Op zich is het uitgangspunt dat als zich binnen 6 maanden na de koop iets voordoet, u kunt stellen dat het gebrek al bij de levering aanwezig was. Het is dan vervolgens aan de verkoper om aannemelijk te maken dat het gebrek ook tijdens uw gebruik kan zijn ontstaan. Remmen zijn nu juist onderdelen die door gebruik slijten en door gebruik worden beinvloed. Ik zie uw kansen, mede gezien het bouwjaar enz, dan ook somber in.