2e hands auto ( ondeugdelijk ) aangekocht bij profesioneel bedrijf

Vraag gesteld door JoerieTessa op 18 oktober 2017

Enkele weken geleden een BMW 118d aangeschaft bij Car center utrecht. ( 5600 euro ) Eenmaal aangekocht begonnen alle toeters en bellen te rinkelen ( lampjes op het dashboard en getik in de motor ).
.
Na contact opgenomen te hebben met de verkoper hier over, zou dit “tijdens de apk” opgelost worden. Dit is niet gebeurd. Daarna ben ik zelf naar een onafhankelijk autobedrijf gereden om de auto na te laten checken, nu blijkt dat de auto al een keer ( of een aantal keer ) in elkaar gereden is, de distibutie ketting moet worden vervangen, de roetfilter moet worden vervangen en er olie lekage aanwezig is, uitlaat inriching niet in orde is etc etc. Kortom duizende euro’s schade. Ook kan de auto geen beurt krijgen zonder dat de gehele motor uit de auto gehaald moet worden, omdat ze de olie afvoer hebben dicht gelast.
Als klap op de vuurpijl heeft dit bedrijf mij toegezegd dat ze de APK voor hun rekening zouden nemen.
Ik moest de auto die week neerzetten en ze 90 euro betalen.
Toen mijn vrouw de auto een dag later ging ophalen bij een garage in de buurt van Car center utrecht ( bedrijf T.T.C ) kreeg ze een blanco APK formulier in haar handen gedrukt en de vriendelijke groeten.
Na de auto extern gekeurd te hebben blijkt dat deze helemaal niet goedgekeurd had mogen worden.
Een velg achter staat scheef, de koplamp zit los de roetfilter en nog een aantal punten.
Dit allemaal aangegeven te hebben en een aangetekende brief te hebben gestuurd, heb ik tot de dag van vandaag geen enkele reactie gekregen.
Hebben meer mensen dit soort ervaringen ? En welke stappen zouden er nog meer genomen kunnen worden?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Enkele weken geleden heeft u bij Car Center Utrecht een gebruikte BMW 118d gekocht (€5.600,-). Na levering blijkt er van alles mis met de auto. Blijkt een schade auto te zijn, welke nooit APK goedgekeurd had mogen worden. Tevens moeten de distributieketting en roetfilter worden vervangen. Er is sprake van olielekkage, uitlaat is ondeugdelijk, etc etc. De verkoper geeft niet thuis. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

APK
Een auto moet op zijn minst veilig genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen. Nu onder meer een koplamp los zit, een velg scheef staat, maakt dat deze auto nooit goedgekeurd had mogen worden.

De verkoper dient deze gebreken te verhelpen. Eventueel kunt u als pressiemiddel ook overwegen bij de RDW een herkeuring aan te vragen. Als blijkt dat de auto ten onrechte APK is goedgekeurd.

Wettelijke garantie
Mocht de auto geleverd zijn zonder garantie, dan kunt u zich als consument vaak nog wel een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Conformiteit gaat uit van de redelijke verwachting die u van een produkt mag hebben op grond van de overeenkomst. Bij een auto spelen het bouwjaar, de koopprijs, kilometrage, informatie verkoper hierbij een essentiële rol.

Bewijslast verkoper
Nu de gebreken zich binnen zes maanden na levering hebben geopenbaard, is het op grond van artikel 7:18 lid BW aan de verkoper, aan te tonen dat deze gebreken bij levering niet aanwezig waren.

Mocht de verkoper hierin niet slagen, dan dient hij deze reparatie voor eigen rekening uit te voeren.

Voor een beroep op conformiteit is het evident dat u de verkoper in de gelegenheid stelt de gebreken te herstellen. Zou u dit nalaten, dan verspeelt u uw rechten.

Eerste stap is nu om de verkoper per aangetekende brief in gebreke te stellen. Een modelbrief vindt u op onze website.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.