wat te doen bij onjuiste kmstand

Vraag gesteld door michiel77 op 16 december 2015

Ik heb in maart 2015 een auto gekocht uit 2001.
Deze heb ik onlangs laten keuren en nu krijg ik een brief van het |RDW dat de kilometerstand onlogisch is...
De kilometerstand die tijdens de apk is doorgegeven klopt wel!
Het betekend dat de kilometerstand tijdens de aankoop niet klopte (of verkeerd is doorgegeven) Dit is mij niet verteld en staat ook niet in het koopcontract...
De stand had hoger moeten zijn dan hij in werkelijkheid is.
Ik ben al meerdere keren bij deze garage geweest omdat er nogal wat mankementen waren na aankoop maar, daar wilde ze mij niet mee helpen en deze heb ik voor eigen rekening genomen. Het is een auto uit 2001 welke ik zonder garantie heb gekocht dus moest ik schijnbaar niet zeuren.
Maar nu blijkt dat ook de km stand niet wil ik graag weten wat ik kan doen.
Kan ik terug en zijn zij fout of moet ik wederom mijn verlies nemen?

M Donderwinkel

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in maart 2015 een tweedehandsauto gekocht. Nu blijkt dat de kilometerstand onjuist is. 

Uit uw bericht begrijp ik dat de kilometerstand wel is opgenomen in de koopovereenkomst, maar na een keuring is gebleken dat de kilometerstand onlogisch is. 

Een professionele verkoper moet instaan voor zijn product. Hij is ook aansprakelijk als hij niet op de hoogte was van de foute kilometerstand. Bij een auto met teruggedraaide kilometerstand is het volgende te eisen:

  • ontbinding van de koopovereenkomst
  • prijsvermindering

Er is dan namelijk sprake van dwaling. 

Dwaling

Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs.

Een volgende optie is aangifte doen bij de politie. Het terugdraaien van de kilometerstand is namelijk sinds 2014 strafbaar. 

Gebruiksvergoeding

Bij ontbinding van de koopovereenkomst dient u wel rekening te houden met een gebruiksvergoeding. Dit omdat u gedurende een langere periode gebruik heeft kunnen maken van de auto en de waarde (mogelijk) is verminderd.

Meer lezen over een teruggedraaide kilometerstand en dwaling***

Reactie van michiel77:

bedankt voor de snelle reactie!
Maar de kilometerstand staat niet in het koopcontract.
Volgens de verkopende partij heeft hij het verkeerd doorgegeven en moet ik langskomen om het samen aan te passen op de site van het RDW!
Doe ik hier verstandig aan?
De kilometerstand die hij heeft doorgegeven op de dag van aankoop is inderdaad de kilometerstand die niet zou kloppen.
Bij de APK van 2014 is hij lager en tijdens de laatste APK is hij lager....alleen daartussen zit een hogere (20.000 meer) kilometerstand...***

Reactie van David Sjoer:

Het aanpassen van de kilometerhistorie is mogelijk als er in het verleden bijvoorbeeld een invoerfout is gemaakt door de verkoper. Daar lijkt het nu wel op, gezien hij tussentijds wel lager is. De RDW heeft meer informatie over het corrigeren van de tellerstand.

Een beroep op dwaling is alleen mogelijk als de kilometerstand in uw auto is teruggedraaid. Bij het aanpassen van de kilometerhistorie door een invoerfout, zou de kilometerteller in de auto wel de juiste stand moeten aangeven.