schade vliegwiel 6 bak dsg

Vraag gesteld door Touran 2006 op 27 januari 2018

Hallo. wij hebben gevolgschade gekregen door het niet op tijd vervangen van de noodzakelijke olie om de 60.000km in onze DSG 6 bak waardoor volgens een specialist het vliegwiel is gaan slijten en steeds meer geluid begon te maken. wij moesten deze uiteindelijk laten vervangen omdat doorrijden meer schade zou kunnen veroorzaken. Deze reparatie was ruim € 1400,-- en was niet nodig geweest bij het juiste onderhoud van de versnellingsbak. Kan ik onze garage aansprakelijk stellen hiervoor, en wat zijn mijn plichten en rechten hierin?

Mvg Carola Westra

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een reparatie aan uw versnellingsbak. U vraagt wat uw rechten zijn.

Er zijn twee mogelijkheden.

Verkeerd onderhoud

Is deze schade door een fout in het onderhoud ontstaan, dan zal de garage de schade moeten herstellen. U zult wel aan moeten tonen dat de garage verkeerd onderhoud heeft uitgevoerd.

Is verkeerd onderhoud niet aantoonbaar, dan zou u mogelijk nog een beroep kunnen doen op de wet.

De wet

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Ook moet het gebrek in aanleg bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Afhankelijk van de leeftijd en het aantal gereden kilometers zou u dus de verkoper aan kunnen spreken voor deze schade. U zult wel normaal gebruik en onderhoud moeten aantonen. Ook moet u de verkoper informeren en de kans geven om dit gebrek te onderzoeken en te herstellen.

Stappenplan

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop en het stappenplan onderhoud en reparatie op onze website.