onenigheid na inruilen, scheur in voorruit (duidelijk zichtbaar), wel of niet moeten melden

Vraag gesteld door Bronsa op 18 april 2015

Geachte,

Vandaag heb ik mijn 11 jaar oude auto ingeruild tegen een auto uit 2010 met een gering bedrag bij betalen. Na nog geen uur belde het bedrijf dat er een scheur in de voorruit zit.

mijn antwoord, 'ja die zat er vorige week ook al in'. Hierop antwoorde meneer, 'ja dat kon ik niet zien want er zit een spiegel voor'. Dit klopt deels aangezien de scheur vlak naast de spiegel zit, zo'n 10 cm. Echter is hij wel degelijk te zien vanaf de bestuurderstoel, bijrijder stoel, vanaf buiten en zelfs vanaf de achterbank. Hij heeft de auto redelijk uitvoerig bekeken, van buiten, binnen en zelfs onder de motorkap. Ook heeft hij nog een proefrit gemaakt van 100M. De auto was gewassen ondanks dat het een beetje regende en dus redelijk te beoordelen.

Vandaag heeft hij de auto helemaal niet meer bekeken en direct de transactie in orde gemaakt. Ik had ook vandaag de auto weer gewassen en zelfs gepoetst, aangezien vandaag de zon scheen en ik verwachte dat hij de auto nogmaals zou bekijken.

Had ik dit juridisch gezien nou wel of niet moeten melden op de vraag of de auto in orde was? Ik heb het niet bewust verzwegen. ik heb niet eens stilgestaan bij die scheur of wat lakbeschadigingen, daar bekijkt hij een auto toch voor? Hij vertelde ook trots dat hij al 15 jaar in het vak zit, dus mag dan toch wel aannemen dat hij op dit soort dingen let

Een auto inruilen is voor mij geen dagelijkse bezigheid dus heb echt geen idee.

Komende maandag neemt hij weer contact met mij op, om tot een oplossing te komen.

Alvast bedankt voor de reacties!

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft uw auto ingeruild en u vraagt of u had moeten melden dat er een scheur in de voorruit zat. De verkoper heeft de auto uitgebreid geïnspecteerd en had kunnen constateren dat er een scheur in de voorruit zat. Een professionele verkoper - die naar eigen zeggen 15 jaar in het vak zit - dient hierop te letten. Wat hij zelf kan zien, hoeft u niet nadrukkelijk te melden.