motot kapot door losse afvulplug

Vraag gesteld door jwkalhorn op 23 maart 2018

Vorige week heb ik een Mazda 6 uit 2003 gekocht voor 2000,-
Netjes nieuwe APK en afleverbeurt.

Gisteren ging het olielampje branden. Direct aan de kant proberen te gaan staan, maar helaas: piepend geluid en de motor liep vast.

De wegenwacht constateerde dat de afvulplug van de olie los op de bodemplaat lag.

Mijn vraag is in hoeverre de verkopende garage hiervoor aansprakelijk te stellen is?

Er moet waarschijnlijk een nieuwe motor in en de verkoper wil hier over onderhandelen.

Wat is uw advies?

Ik verneem graag,

Met vriendelijke groet

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt onlangs een occasion gekocht uit 2003 voor €2000,- . Bij de koop kreeg de auto een nieuwe APK en een kleine beurt. Nu brandt het olielampje en de motor is na het produceren van een piepend geluid uitgevallen. De Wegenwacht constateerde dat de afvulplug van de olie los op de bodemplaat lag. U vraagt zich af of u hiervoor de verkoper kunt aanspreken omdat er waarschijnlijk een nieuwe motor in moet.

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van de auto die u koopt. U mag in ieder geval verwachten dat de auto enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Deze verwachtingen worden wel mede bepaald door de leeftijd van de auto, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook heeft u een onderzoeksplicht als koper. Als dit probleem bijvoorbeeld bij een proefrit naar voren was gekomen bepaald dit ook uw mogelijkheden.

Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de caravan normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden.

Is er een gebrek dan zal eerst gekeken moeten worden of dit te herstellen is. Is dit niet mogelijk, of gezien bijvoorbeeld de kosten niet redelijk, dan wordt gekeken naar het leveren van nieuwe onderdelen.

In uw geval betreft het een gebrek waarbij het niet aannemelijk is dat u daar enige schuld aan zou hebben. Het betreffende gebrek maakt dat dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting die u ervan mocht hebben op grond van de koopovereenkomst (conformiteit art 7:17 BW).

Voor een beroep op conformiteit dient u zich wel te wenden tot de verkoper en dus niet laten repareren door een andere partij. De verkoper dient op grond van art 7:21 lid 1 BW de auto te herstellen.

Kosten voor deze reparatie komen volgens de wet voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Voor de wijze waarop u stappen richting de garage moet nemen verwijs ik u naar het stappenplan op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop