Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag men zonder mijn toestemming geld van mijn creditcard afschrijven?

Vraag gesteld door Froggy op 18 mei 2015

Op Tenerife hebben we een auto gehuurd.
We moesten die langs de straat parkeren in de omgeving van het appartementen complex.
Op de laatste dag wil ik rond 10.00 uur de auto halen om de koffers in te laden voor de laatste dag en vervolgens naar de luchthaven te gaan, maar er was een wiel onderuit gehaald en de as stond op betonblokjes.
Via de receptie de verhuurder laten bellen en die stuurde een monteur om het reservewiel te monteren, maar de krik in de auto was te krakkemikkig om dit te doen, dus is er snel een andere (helaas kleinere) auto geregeld, maar ik was al blij, dat ik op tijd op het vliegveld zou zijn.
Bij het inleveren van de auto, kreeg ik een nota van € 325,00 gepresenteerd, met eraan gehecht het bewijs van betaling via mijn creditcard, maar hier had ik niet voor getekend.
Toen ik vroeg of zo'n wiel € 325,00 kostte zei hij: "opdracht van de baas, dit is het eigen risico".
Thuisgekomen heb ik even geïnformeerd wat het in Nederland kost, als ik dit van het eigen risico zou moeten betalen, dan zijn de kosten inclusief montage € 65,00.
Ik denk er dus over om dit te storneren; sta ik dan in mijn recht?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Of een autoverhuurder geld (betreft hier 'eigen risico') van uw creditcard mag afschrijven, hangt af of u daarvoor destijds heeft getekend bij het aangaan van de huurovereenkomst, dan wel bij het tekenen voor het ontvangst nemen van de huurauto. Controleer hiervoor de overeenkomst en de bijbehorende algemene voorwaarden. Mocht blijken dat u hier nooit mee ingestemd heeft, dan kunt de afschrijving bij uw creditcardmaatschappij betwisten. Neem hiervoor contact op met uw creditcardmaatschappij.

Wat betreft de kosten welke in rekening zijn gebracht door de verhuurder; verzoek hen om een afschrift van de factuur.
Op voorhand lijkt me de hoogte van de in rekening gebrachte kosten overigens niet exorbitant hoog. Het betreft hier immers een band, een velg etc.

Wat betreft de hoogte van het eigen risico; raadpleeg de huurovereenkomst en de bijbehorende algemene voorwaarden.