Koop op afstand

Vraag gesteld door Repeltje op 13 mei 2015

We hebben dinsdag 5 mei een proefrit gemaakt met een auto en gevraagd wat de inruilwaarde van onze eigen was. We hebben toen ook een offerte laten maken en gezegd dat we over het aanbod na zouden denken.
De verkoper zei dat als we de auto wilden kopen we hem dan via de mail een bevestiging moesten sturen. Dat hebben we woensdag 6 mei gedaan.
Via de mail is afgesproken dat de auto vrijdag 15 mei afgeleverd wordt.

We hebben nu spijt en willen eigenlijk van de koop afzien. Is dit mogelijk? Valt ons geval onder "koop op afstand"?
Graag uw reactie.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een proefrit gemaakt met een auto, met de verkoper de inruilwaarde besproken van uw huidige auto en de verkoper heeft aan de hand daarvan een offerte opgemaakt. U heeft per e-mail aangegeven dat u akkoord bent.

In deze situatie is er geen sprake van koop op afstand. De koopovereenkomst is gesloten nadat u per e-mail het aanbod heeft aanvaard. De overeenkomst is daarmee tot stand gekomen. Van koop op afstand in bijvoorbeeld sprake wanneer u een product via een webwinkel koopt. U kunt in principe niet van deze koop afzien, annuleren is niet in de wet geregeld.

U kunt proberen met de verkoper te overleggen of hij bereid is de overeenkomst te ontbinden, eventueel tegen betaling van een schadevergoeding. Als hij akkoord gaat, is het verstandig dit op papier te zetten met handtekeningen van beide partijen. Soms kan staat er in de voorwaarden een regeling met betrekking tot annuleren. Bij BOVAG aangesloten bedrijven geldt dat de koopovereenkomst schriftelijk geannuleerd kan worden.

Binnen één week na deze annulering moet de koper de verkoper alle schade vergoeden die hij door de annulering lijdt. In de Bovag voorwaarden is deze schade vastgesteld op 15% van de koopprijs van de auto. Bij niet-Bovag aangesloten bedrijven kan dit percentage anders zijn.

Meer informatie vindt u nog op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/de-koop-sluiten/koop-annuleren