geschil met garage over reparatie kosten

Vraag gesteld door jeff1979 op 01 april 2016

Beste. Ik heb een Opel Zafira 1.9 cdti uit 2007 met 270000km op de klok gekocht.
Op weg naar huis Ging de auto heel raar doen en ging niet over de 3500 tpm en had geen vermogen meer. Gelijk gebeld en zij stuurde mij door naar de lokale dealer. Daar bleek een vacuum slang stuk deze gelijk laten repareren. Daarna ging het helemaal mis met de motor. Terug gebeld met de verkoopende garage en zij wilde de auto terug om na te kijken. Nu is hij gerepareerd maar eisen zij reparatie kosten. De egr was stuk en nog wat slangen kosten 560 euro. Ik heb de auto gekocht met 3 maanden motor garantie. Zij beweren dat deze reparatie niet onder motor garantie valt. Weet iemand of zij dit kunnen maken. Met vriendelijke groet Jeff

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands Opel Zafira gekocht, maar deze vertoonde meteen al een probleem. Gebleken is dat de EGR defect was en dat er slangen vervangen moesten worden. De verkoper stelt dat u reparatiekosten dient te betalen.

Los van de garantie die is afgesproken bestaat er ook een soort wettelijke garantie. Dit wordt ook wel conformiteit genoemd.

Als u een auto koopt mag u op grond van de wet redelijke verwachtingen van deze auto hebben. Deze verwachtingen gevormd door bijvoorbeeld bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en gebruik.

De auto moet in ieder geval geschikt zijn voor normaal en veilig gebruik en dat is nu niet het geval geweest. De bewijslast ligt bij de verkoper als de auto binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Mijns inziens komen deze reparatiekosten daarom ook voor rekening van de verkoper.

Meer lezen over klachten na aankoop.