afhandeling SGR claim bij failliesement travelbird

Vraag gesteld door jakobdrenth op 16 november 2018

Reis geboekt naar Vietnam bij Travelbird (Anvr/SGR). Aanvang reis 5 dec. 2018. Reissom geheel betaald. Begin november gaat Travelbird failliet. Op hun website wordt gemeld dat reizen geboekt na 9 nov. niet meer worden uitgevoerd. SGR garandeert op hun website volledige restitutie reissom (1800 euro) . Claim ingediend bij SGR op 9 november en geaccepteerd onder nr. CRM0004535. Op 15 nov. meldt "reisbureau" SGR zonder voorwaarschuwing dat de reis alsnog wordt uitgevoerd door TUI. Ik wil de reis echter zeker niet meer maken en heb intussen voor december een andere reisbestemming geregeld. De restitutie wordt nu verminderd met aanzienlijke annulerings kosten (30 0f 50%), zoals destijds bepaald in de reisvoorwaarden van Travelbird. Kan dit zomaar?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een reis geboekt via Travelbird. Vervolgens gaat laatstgenoemde failliet en wordt uw reis niet meer uitgevoerd. U hebt een claim ingediend bij SGR zodat u uw reissom terugbetaald krijgt. Enige tijd later wordt er gemeld dat uw reis alsnog door gaat. U hebt dan al een andere reisbestemming geregeld en kan de oorspronkelijke reis niet meer maken. De restitutie wordt nu belast met annuleringskosten zoals bepaald in de reisvoorwaarden van Travelbird. U vraagt zich af of dat zomaar mag.

Uit uw verhaal kan ik niet opmaken of u de reisovereenkomst na aankondiging van het aillissement nog hebt ontbonden. Indien u dat hebt gedaan dan kan er ook geen sprake meer zijn van het betalen van annuleringskosten. Echter, ik kan me voorstellen dat u na de aankondiging van Travelbird op de website, waarbij de garantie gegeven is dat de volledige reissom terugbetaald wordt, ervan uit mocht gaan dat dat ook het geval zou zijn. Het advies is dan ook om de reisorganisatie daar op aan te spreken. Indien dat niet (meer) mogelijk is zou u de klacht voor kunnen leggen aan de geschillencommissie.

Meer informatie over de geschillencommissie reizen vindt u op onze website