Voor wiens rekening komt schade ontstaan in de garage?

Vraag gesteld door Aliso op 09 juni 2015

Ik heb mijn auto naar de garage gebracht omdat er een kleine koelvloeistof lekkage was. De auto reed verder nog prima. Voor deze reparatie is mondeling een prijsindicatie gegeven tussen de 1500 en 2000, het zou gaan om een lekke koppakking. Vervolgens was de auto 3 weken later klaar, maar bleek hij niet te starten. Inmiddels is duidelijk, nu ruim 5 weken later dat de verstuivers defect zijn. Dit is gebeurd bij de reparatie. Het vervangen van de verstuivers kost enkel aan materiaal al 2100,-. Dit betekent dat ik minimaal 4300,- moet gaan betalen om mijn auto rijdend mee naar huis te nemen. Dit terwijl ik hier van tevoren totaal niet van op de hoogte was en de verstuivers kapot zijn gegaan door toedoen van de garage.

Ik heb totaal geen verstand van auto's. De garage vertelt me dat de verstuivers voor mijn rekening komen. Ik ben het niet eens met de hoge rekening, aangezien ten eerste de garage me niet op de hoogte had gesteld van de eventuele veel hogere kosten. Dan had ik de auto namelijk nooit meer laten repareren. Ten tweede heeft de garage de verstuivers zelf kapot gemaakt tijdens de reparatie. Deze waren in orde voorafgaand aan de reparatie.

Wat zijn mijn rechten in deze en wat is een logische oplossing?

Antwoord van David

ANWB Expert

Uw auto is naar de garage gebracht wegens een lekke koppakking. U geeft aan dat de verstuivers defect zijn gegaan door toedoen van de garage. 

Er is een mondelinge prijsindicatie gegegeven. Wanneer de kosten hoger uit vallen dan vooraf is afgesproken, dan dient de garage ten eerste uw toestemming te vragen. Een mondelinge afspraak is rechtsgeldig, maar in veel gevallen niet te bewijzen. Het is daarom verstandig om dergelijke afspraken op papier te zetten. 

U geeft aan dat de garage de schade aan de verstuivers heeft veroorzaakt. Het is alleen mogelijk de garage hiervoor aansprakelijk te stellen als u ook kunt aantonen met bewijs dat de garage de schade heeft veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een technische expertise.  

Meer informatie hierover vindt u op onze website. Daarnaast kunt u gebruik maken van ons handige stappenplan