Is versleten lager in versnellingsbak in auto uit 2008 en met 70 000 km normaal?

Vraag gesteld door Ingrid Noufy op 13 oktober 2015

bij het optrekken maakt de auto een vreemd geluid. Na een ritje met de monteur gaf deze aan dat het waarschijnlijk gaat om versleten lager in de versnellingsbak. De auto is uit 2008 (peugeot 207sw) met ca 70 000 km op de teller. Ik heb de auto eind 2013 2e hands van de dealer gekocht.

dealer raadt aan om versnellingsbak te vervangen door een tweedehandse (met 14000 km op de teller). kosten: 1600 euro. Dealer geeft aan dat er geen sprake is van garantie of mogelijkheid tot coulance.
In hoeverre heeft de dealer gelijk? Kan ik (een deel van) de kosten op de dealer verhalen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft in 2013 een gebruikte auto gekocht. Nu is een lager in de versnellingskbak versleten. De versnellingsbak moet worden vervangen.

De wet geeft aan dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van het product dat u koopt. Deze verwachtingen hangen onder meer af van het bouwjaar, onderhoud, kilometerstand en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten. Ook zult u aan moeten tonen dat het gebrek al vanaf de levering aanwezig is en niet later is ontstaan. 

In uw geval betreft het een auto van 7 jaar oud met 70000 km op de teller. Over het algemeen mag je stellen dat een versnellingsbak langer mee zou moeten gaan. U kunt zelf ook weinig invloed uitoefenen op de slijtage van een lager. Dit zou anders kunnen zijn als u bijvoorbeeld met een zwaardere caravan achter uw auto heeft gereden. Is dat niet het geval dan kunt u terug naar de verkoper. De verkoper dient het gebrek te herstellen en de kosten, of een deel daarvan, op zich te nemen.

In ons stappenplan leest u hoe u de verkoper kunt aanspreken.

Komt u er niet uit met de verkoper en u heeft de auto gekocht met een Bovag garantie, dan kunt u deze zaak voorleggen aan de Geschillencommisise Voertuigen. Heeft u een rechstbijstandsverzekering? Dan kunt u deze inschakelen.