Ik heb in Duitsland waarschijnlijk 130 gereden waar 60 mag. Ik ben waarschijnlijk geflitst.

Vraag gesteld door Ren op 12 december 2016

Mijn vraag is, het is de eerste keer en ik heb ook gelezen dat je waarschijnlijk strafpunten krijgt en je rijbewijs moet opsturen.
Bij 8 strafpunten ben je je rijbewijs kwijt in Duitsland .
Hoeveel strafpunten krijg je bij een overtreding van 60 a 70 km per uur en kan je ook een kopie rijbewijs opsturen? Ik heb het nl nodig voor mijn werk

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft te hard gereden in Duitsland. U heeft vragen over de afwikkeling van een eventuele boete.

U heeft 70 km te hard gereden. Indien dit buiten de bebouwde kom is kunt u een boete verwachten tussen de 400 en 600 euro, afhankelijk van de op dat moment gemeten snelheid.

Er zal ook sprake zijn van strafpunten voor uw rijbewijs of zelfs een tijdelijke rijontzegging. Deze rijontzegging geldt in Duitsland zelf, dus in Nederland mag u wel rijden. Voor de wijze waarop u deze punten of rijontzegging kunt afhandelen kunt u contact opnemen met de instantie waarvan u de bekeuring zult ontvangen.Er zijn verschillende mogelijkheden.

U kunt uw rijbewijs (aangetekend) opsturen. U kunt dan in Nederland echter uw rijbewijs niet tonen en daar dan weer een boete voor krijgen. Ook is het mogelijk om naar de betreffende instantie toe te gaan en direct de formaliteiten te regelen. U mag dan niet meer zelf terugrijden door Duitsland en zult dus iemand mee moeten nemen die u terug kan rijden. Het toesturen van een scan of kopie van het rijbewijs kunt u voorstellen. Het wordt niet altijd geaccepteerd. Het is echter wel het proberen waard. Zeker als u uw rijbewijs voor uw werk nodig heeft.

Meer informatie over boetes in Duitsland en gevolgen voor het rijbewijs vindt u op onze website.