Fietsenrek van de camper afgereden

Vraag gesteld door rik1905 op 11 oktober 2017

Mijn vriendin had de camper geparkeerd en toen is een meisje tegen het fietsenrek aangefietst. Het meisje bleef hierbij haken aan haar rugtas en is hard gevallen. Hierbij heeft zij haar broek en rugtas beschadigd en is t fietsenrek verbogen en zit er schade op de achterdeur van de camper. Het moeder van het meisje gesproken en die gaf aan dat de camper wellicht te dicht bij een t-splitsing stond en het hierdoor onoverzichtelijk werd. Mijn vriendin zegt dat ze dacht dat de camper ver genoeg van de hoek had geparkeerd. Wat nu te doen, heeft het nog zin om naar de verzekering van het meisje te stappen om schade te verhalen? Of zal het waarschijnlijk zijn dat we nu juist naar mijn verzekering moeten voor de schade van het meisje?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden wil ik u het volgende vragen:

1. Zat u zelf nog in de camper op het moment dat de fietser tegen het fietsenrek is gereden?

2. Stond de camper geparkeerd (lees: was u al uitgestapt en weggelopen) toen de fietser tegen het fietsenrek is gereden?

***

Reactie van rik1905:

Wij waren er niet bij, de camper stond geparkeerd.***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu blijkt dat de camper geparkeerd stond, maakt dat de camper op dat moment niet aan het verkeer deelnam.

Als er vervolgens een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer (fietser) tegen de camper aan fietst, kan deze fietser zich derhalve zich niet beroepen op art 185 WVW (wettelijke bepaling waarbij niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers extra bescherming genieten bij een aanrijding met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer).

Conclusie
Schade aan zijde van het meisje kan niet op u worden verhaald. Daarentegen kunt u de schade aan uw camper wel verhalen op de ouders/verzorgers van het meisje.

Meer informatie over art 185 WVW en het verhalen van schade vindt u op onze website.