boete in Zwitserland na eenzijdige schade eigen auto?

Vraag gesteld door Maria 5 op 08 augustus 2017

In Zwitserland raakte ik onlangs, op de terugweg van vakantie, op voor mij onverklaarbare wijze van de rechterrijstrook op de vluchtstrook en schampte daarbij licht de vangrail. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken en ook geen persoonlijk letsel. De rechtervoorband bleek lek, mogelijk door de botsing met de vangrail.
De pechhulp medewerker vertelde dat hij de politie in moest schakelen.
De Zwitserse politie kwam en gaf aan het als rijden in oververmoeide toestand te beoordelen (Sekundenschlaf zoals zij het noemden) en gaf een boete van 1700 CFR (die direct moest worden voldaan)en niet meer in Zwitserland te mogen rijden totdat er een rechterlijke uitspraak is. In die rechterlijke uitspraak wordt de boete definitief vastgesteld, kan hoger of lager zijn vertelde de politie. Mijn rijbewijs mocht ik houden.
Feit is dat ik iets minder dan 2 uur achter het stuur zat en daarvoor 5 uur had geslapen en aan de politie heb aangegeven dat er m.i. geen sprake was van oververmoeidheid.

Welke juridische mogelijkheden zijn er om bezwaar te maken tegen deze boete als zodanig (hoe kan de politie hard maken dat ik oververmoeid was) en hoe kan ik dit op de juiste wijze aan pakken zonder dat er nog meer kosten bij komen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een zeer fikse verkeersboete (CHF 1700) in Zwitserland opgelegd gekregen, vanwege het overmoedig deelnemen aan het verkeer. Was van rechter rijbaan, op de vluchtstrook en vervolgens tegen de vangrail aangereden. U betwist de opgelegde boete en vraagt zich af hoe nu te handelen.

Wanneer u een opgelegde verkeersboete wilt betwisten, dan is het aan u - met redenen omkleed - bezwaar aan te tekenen tegen de boete. Oftewel, het is aan u om de de vermeende overtreding te weerleggen.

Let wel: voor iedere actie - brief, mail, telefoongesprek - die u pleegt naar justitie in Zwitserland zal men administratiekosten in rekening brengen.

U zou tot besluit een advocaat kunnen inschakelen, maar kans is niet onaannemelijk dat de advocaatkosten al snel het boetebedrag zullen overstijgen.

Meer informatie over boetes uit Zwitserland vindt u op onze website.