Bij de aankoop van een nieuwe auto wil de Opel-dealer mij verplichten om een account aan te maken. Mag dat?

Vraag gesteld door Dijko op 24 november 2017

Indien het inderdaad verplicht is om bij de aankoop van een nieuwe auto een account aan te maken dan betekent dat dat mensen zonder computer geen auto meer kunnen kopen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of een dealer u bij aanschaf van een nieuwe auto mag verplichten een online account aan te maken.

Wat geeft de Opel dealer als reden op voor deze verplichting? Heeft u hier ook al contact over gehad met Opel Nederland?***

Reactie van Dijko:

Opel geeft als reden op dat mijn auto dan bij een ongeval zijn GPS-coördinaten doorgeeft aan hulpdiensten als ik een daartoe een knop in de auto indruk. Verder noemen zij dat Opel aansprakelijk wordt gesteld als deze optie niet functioneert omdat ik geen account heb aangemaakt. Ik zou bij het niet aanmaken van een account een formulier moeten ondertekenen waardoor deze aansprakelijkheid vervalt. Omdat het mij geheel onduidelijk is welke gegevens Opel opslaat met zijn ingebouwde spionagesoftware, en wat zij daar vervolgens mee gaan of kunnen doen, wens ik geen account bij Opel aan te maken.***

Reactie van Michiel Claesen:

Zojuist met de klantenservice van General Motors Nederland (Opel) gebeld. Volgens deze technische medewerker is de aanmaak van een account niet verplicht. Ook hoeft er geen verklaring te worden ondertekend waarbij u afziet van deze functionaliteit, opdat Opel nimmer hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Voorts begreep ik dat de SOS-knop onderdeel vormt van OnStar, welke vele functionaliteiten kent (o.a. auto terugvinden in parkeergarage, auto traceren na diefstal, bericht bij inbraak auto, etc).

De SOS-knop zelf kan na een ongeval worden ingedrukt, of schakelt zelf de hulpdiensten automatisch in na detectie van een ongeval. Het systeem stuurt uw GPS-gegevens mee, opdat de hulpdiensten u sneller hulp kunnen verlenen.

Kosten Onstar
Eerste jaar gratis, daarna kost deze service €9,99 per maand of € 99,- per jaar.***

Reactie van Dijko:

Uw antwoord is geheel duidelijk. Vriendelijk dank voor uw inzet.