Twee maal zelfde reparatie binnen een maand en ook twee maal betalen?

Vraag gesteld door Henry_B op 10 september 2016

Geachste heer/mevrouw.
Ik heb een Dodge Ram Van 2500 Globemaster uit 1996 I.v.m. mijn invaliditeit.
De auto rijdt op gas en benzine.
Nu is 5 jaar geleden de brandstofpomp kapot gegaan en die heb ik bij mijn garage laten vervangen. Nu komen de problemen. Mijn garage is meer dan 4 jaar minn brandstofpomp kwijt geweest,maar uiteindelijk hebben ze hem gevonden en de nieuwe brandstofpomp erin gezet. Kosten € 1100 aangezien wij in de grenstreek wonen tanken wij in Belgïe . Na reparatie heb ik
Benzine in de tank gedaan om te kijken hoe hij liep en op benzine liep hij beter en zuiniger als op gas. Wij rijden niet veel en wij tanken ala ik weer naar het ziekenhuis in Knokke ga. Na een maand was de benzine bijna op en ik heb hem voor de zekerheid overgescakeld op gas tot de tank beurt. De tank was toen niet leeg en hij stotterde ook niet. Op weg naar het tankstation vjel de auto stil, het bleek een kapotte zekering. Ik heb die vervangen maar na een paar honderd meter viel hij weer stil. Weer dezelfde zekering vervangen en verder. Na weer een par honderd meter weer stil. Ik heb toen maar de ANWB gebeld en die zijn toen gekomen. Toevallig is mijn garage ook de ANWB pechulp. Hij heeft mij eerst laten starten maar daat ging niet. Toen heeft hij alle zekeringen die hij kon vinden onder de motorkap gebruikt om de auto te starten met als gevolg , alle zekeringen kapot en niet starten. Toen heeft hij een doorverbinding gemaakt zonder zekering ertussen en zo hebben we ongeveer een 25 minuten staan te starten zonder resultaat. Ik ben toen afgesleept en beb de ajto I de garage achtergelaten voor reparatie. Nu bleek dat de brandstofpomp sluiting had gemaakt en dus weer kapot was maar ook was alle bedrading van achter naar voor door gebrand door het aan een stuk blijven starten tot de accu leeg was. De nieuwe pomp is er door een "monteur" in gezet en de garage houder zij wel dat het stom van hem was dat hij niet nagekeken had of de "monteur" de pomp er goed in had gezet want hij controlleerde het altijd zelf nog eens
Nu wil de garage dat ik alle kosten voor de reparatie betaal want de firma waar 5 jaar geleden de brandstofpomp gekocht was gaf geen garantie meer( hoe zou dat komen.).Hij vertelde dat de brandstofpomp droog had gedraaid want die bleef pompen ook al reed ik op gas. Ik heb hem gezegd dat de brandstofpomp nooit droog kan staan in een tank waar benzine in zit maar hij bleef volhouden dat het mijn schuld was. Nu heb ik vanaf dat ik de auto gekocht heb niet op benzine gereden tot de benzine goexkoper werd en ik in Belgïe kon gaan tanken en toen heb ik een tijd op benzine gereden tot de pomp de eerste keer kapot ging wat kan want het was geen nieuwe auto en hij had al jaren niet op benzine gereden. Ook de doorgebrandde bedrading kwam voor mijn rekening terwijl hij 25 minuten heeft staan te starten zonder zekering tot de acxu leeg was en het een beetje begon te stinken . Ook alle zekeringen die hij heeft laten springen kwamen voor mijn tekening en in plaats van een originele zekering in de kast onder de motorkap te doen had hij 2 draadjes met schuifcontactjes op de plaats van de originele zekering gedaan en daar een platte zekering op geschoven die normaal binnen in de auto in de zekeringskast zit.
Ik ben al vanafmijn 18e jaar ANWB/wegenwacht lid met een paar jaar niet vanwege een ongeluk en ik toen geen auto kon rijden en ik heb in al die tijd de wegenwacht 3 keer nodig gehad. Maar wat mijn garage heeft gedaan heb ik nog niet één wegenwachter weten doen en ik heb er ook nog nooit van gehoord. Ik heb bij ander garages navraag gedaan of het zou kunnen wat hij verteld en ook bij de Dodge club maar die vinden het allemaal een raar verhaal, en zeker het 25 minuten starten zonder zekering. Nu wil hij weer €1100 voor de brandstofpomp en ik nu nog steeds niet op benzine kan rijden. Ik vindt dat dit voor een vakgarage en die ook nog voor de ANWB werkt en met een ANWB wagen rijd niet echt service. Ik weet één ding en dat is dat dit niet meer mijn garage is en ik ga ook navraag doen bij de ANWB om hem niet meer als wegenwachter in te zetten.
Wat kan ik en wat moet ik nu doen is mijn vraag want hij blijft zeggen dat het mijn schuld is en dat er geen garantie meer op de pomp zat, maar het is toch niet mijn schuld dat hij de tank 4 jaar kwijt is geweest. Ik weet zeker dat als de pomp meteen gebruikt had kunnen worden en na een maand gaat hij kapot dat er wel degelijk garantie op had gezeten. En hoe kan het dat ik al die jaren zonder problemen heb gereden gerwijl de benzinetank WEL leeg was. En nu ineens niet en hij heeft hier ook niets van gezegd en toen ik de auto ging halen zat er ook geen benzine in en heb ik zelf moeten tanken dus hoe weten ze dan dat hij goed was.
Ik hoop dat u mij kunt helpen en een advies kan geven.
Bij voorbaat dank
Henry B

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over een reparatie die binnen een maand nogmaals moest worden uitgevoerd. U vraagt of u deze tweede reparatie wederom dient te betalen.

Op een reparatie heeft u drie maanden garantie als het een Bovag garage betreft. De garantie betreft de onderdelen die bij de eerste reparatie zijn gerepareerd/vervangen.

Als de tweede reparatie onderdelen betreft die niet onder de reparatiegarantie vallen zult u de tweede rekening inderdaad moeten betalen. Dat is alleen anders als u kunt aantonen dat de tweede reparatie het gevolg is van een fout van de garage.

Meer informatie over schade na een reparatie vindt u op onze website. Daar vindt u ook het stappenplan "schade na reparatie" dat u kunt gebruiken om de garage aansprakelijk te stellen.